‘Al 7 generaties vrouwen in mijn familie heten zoals ik, maar verder sterft de naam in Nederland uit’

04.04.2023 10:40

Een bijzondere naam: leuk als deze van generatie op generatie wordt doorgegeven. Sommige families doen het.

En wij krijgen een prachtige mail binnen met haar verhaal.

‘Mijn naam is Hermance.
In Nederland niet erg bekend.
Er is een  ‘Cub Hermance’ in Frankrijk. De laatste keer dat ik keek waren er 45 Hermance’s lid.
Al 7 generaties heten de vrouwen uit mijn familie zo.
Rond 1800 las mijn bedbedbed overgrootmoeder een boek. De door haar zeer geliefde hoofdpersoon uit dat boek heette Hermance. De naam is van moeder op dochter steeds overgegaan; leuk hè! Ik ben heel blij met mijn naam. Ik vind hem heel mooi!’

De naam

Hermance is een Franse meisjesnaam die waarschijnlijk afgeleid is van de naam “Hermes”, de Griekse god van de handel, die ook werd geassocieerd met de vruchtbaarheid en de bescherming van reizigers. De naam Hermance is vooral populair in Franstalige landen zoals Frankrijk, België en Zwitserland.

De betekenis van de naam Hermance is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met woorden als “bescherming”, “rijkdom” en “geluk”. De naam heeft een klassieke en elegante klank en is geschikt voor meisjes die houden van traditionele, Franse namen.

In Frankrijk werd de naam Hermance in de jaren 1930 en 1940 relatief populair, maar tegenwoordig wordt hij minder vaak gebruikt. Desondanks blijft Hermance een mooie en unieke naam die perfect kan passen bij een meisje dat op zoek is naar een bijzondere en betekenisvolle naam.