Afstand houden van familie en vrienden ‘duurt volgens experts nog tot ver in 2021’

10.04.2020 12:39

Een nieuwe ‘anderhalvemetersamenleving’. Daar wordt nu over gesproken en het houdt eigenlijk in dat we vanaf nu afstand moeten houden van elkaar.

Want de weg terug uit de coronacrisis is er eentje met ‘een lange adem’, aldus onze minister-president.

Voorlopig zit een beetje knuffelen en samenzijn met familie en vrienden er nog niet in. De paasdagen, de meivakantie: het zal dit jaar allemaal anders zijn dan dat we gewend zijn. “De coronacrisis is een crisis die zijn weerga niet kent, die iedereen en alle terreinen treft”, zegt oud-minister Jet Bussemaker, hoogleraar maatschappelijke impact aan de universiteit Leiden. Het is daarom niet makkelijk om te zeggen hoe we straks weer verder moeten, na de ‘intelligente lockdown’.

Waarschijnlijk zullen de scholen als eerste weer open gaan, maar of dat al na 28 april gebeurt is nog onzeker. En hoe we tot eind 2021 anderhalve meter afstand gaan houden, is niet voor te stellen. Kunnen bioscopen nog open, kunnen we nog naar festivals, concerten, de kroeg? En belangrijker: je eigen familie, je eigen neefjes, nichtjes, zussen, broers, ouders, niet kunnen knuffelen? Hoe lang houden we dát vol? “Je kunt mensen niet verbieden om elkaar weer eens aan te raken, dus het wordt hoe dan ook moeilijk. Maar je moet er wel bewust mee omgaan en niet denken: zometeen is alles weer normaal.”

Het belangrijkste is om niet te denken dat straks alles over is. We zullen nog heel lang onze handen moeten blijven wassen, afstand moeten houden en extra voorzichtig moeten zijn met verkoudheid en een hoest. Het lijkt wel alsof de coronacrisis de wereld heeft veranderd en misschien… Is dat wel echt zo.

Bron: RTL Nieuws

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!