Als je na zóveel weken zwangerschap je baby nog niet voelt bewegen moet je naar je verloskundige

28.12.2020 11:31

Ben je al een tijdje zwanger? Dan kun je natuurlijk niet wachten totdat je je kleintje voelt trappelen in je buik. Maar soms voel je je baby wat minder goed bewegen.

Dit kan allerlei oorzaken hebben en meestal is er niets aan de hand. Als de placenta voor in je buik ligt, voel je je baby waarschijnlijk wat minder snel. Maar voel je je baby na 24 weken nog niet in je buik, dan wordt er toch aangeraden om contact op te nemen met je verloskundige.

Elke dag

Hoeveel je je kind voelt draaien en schoppen, verschilt per moeder. Tussen de 24 en 28 weken is het heel normaal dat je je baby de ene dag meer voelt trappelen dan de andere dag, maak je dus niet gelijk zorgen als je eens wat minder drukte voelt. Je baby ontwikkelt en groeit nog. Vanaf 28 weken zwangerschap is het overigens wél heel belangrijk dat je je kind voelt bewegen, elke dag opnieuw. De baby heeft inmiddels een eigen slaap-waakritme ontwikkeld, wat je waarschijnlijk zult (gaan) herkennen. Meestal als jij rustig ligt, wordt je kindje wakker. Voel je dan zeker 24 uur helemaal niets in je buik gebeuren, dan is ook aan te raden om je verloskundige te bellen.

Wil je het nog even checken? Ga dan rustig op je linkerzij liggen, op deze manier is de doorbloeding van de placenta het beste. Blijf een uurtje liggen en hou je hand op je buik om te kijken of je wat voelt bewegen. Als je twijfelt kun je naar een arts of verloskundige gaan, die dan een extra controle uitvoeren en een CTG maken. Zo kunnen ze kijken naar het hartslagje van je baby. Gewoon doen bij twijfel, liever eens te vaak naar een arts dan eens te weinig, toch?

Bron: Verloskundigen