Vrouwen kunnen 5 tot 8 dagen ná de vrijpartij alsnog zwanger worden

11.01.2024 16:18

Zwanger worden: de bevruchting moet maar net op het goede moment plaatsvinden. Dat is best timen, toch? Toch kun je na de seks ook nog zwanger worden.

Volgens sommige experts zelfs nog vijf tot acht dagen nadat je seks hebt gehad.

Zwanger worden

De conceptie (wanneer de eicel door het spermacelletje wordt bevrucht) kan al drie minuten na de seks plaatsvinden, maar het kan ook tot vijf dagen duren. Implantatie (wanneer de bevruchte eicel zich aan de baarmoederwand hecht) vindt vijf tot tien dagen na de bevruchting plaats, wat betekent dat dit vijf tot vijftien dagen na de seks kan gebeuren. Sperma kan in het vrouwelijk voortplantingssysteem enkele dagen overleven. In sommige gevallen kan sperma tot vijf dagen levensvatbaar blijven, vooral als het zich in gunstige omstandigheden bevindt, zoals het cervicale slijm dat de doorgang van sperma vergemakkelijkt.

Dit betekent dat als er geslachtsgemeenschap plaatsvindt enkele dagen vóór de ovulatie, het sperma nog steeds in het vrouwelijk voortplantingssysteem kan zijn wanneer de eicel wordt vrijgegeven. Dus, in theorie, als de eicel binnen de levensduur van het sperma wordt bevrucht, kan conceptie plaatsvinden. Het gaat dan dus om seksen voordat je ovuleert.

Het kan

En dat betekent dus dat je zelfs iets later dan de daad, bevrucht kunt worden. Let wel: de kans op een zwangerschap is het grootst als je seks hebt tijdens je ovulatie. Een eicel is slechts ongeveer 12-24 uur bevruchtbaar na de eisprong. Als vuistregel wordt de meest vruchtbare periode beschouwd als de dagen vóór en op de dag van de ovulatie. Dit kan variëren, maar het is meestal ongeveer 12-16 dagen vóór de verwachte volgende menstruatie.

Bron: Verywell Family