Voor kinderen jonger dan 5 jaar: snijd paaseitjes altijd in stukjes

03.04.2023 13:36

Een paaseitje is een heerlijke versnapering in deze tijd van het jaar. Want: zo gezellig en lekker. Dus staat er in veel keukens een schaaltje met de velgekleurde eitjes. Maar let op als je jonge kinderen hebt.

Op zich mogen de kleintjes ook af en toe een chocolaatje, daar is niets mis mee.

Stikgevaar

Maar die paaseitjes kunnen gevaarlijk zijn: je kind kan er in stikken. Juist omdat ze glad en rond zijn, zijn het gevaarlijke etenswaren voor kinderen onder de 5 jaar. Hetzelfde geldt voor cherrytomaatjes, druiven en kleine knakworsten. Huisarts Kimberley de Wit legt uit: ‘Rond eten schiet makkelijk in de keel. Daarom zou ik een paaseitje altijd in vieren snijden, zoals bij een druif. Doe dit in ieder geval tot je kinderen 5 jaar zijn. Eerder is hun mondmotoriek nog niet goed genoeg.’

Ook worteltjes en appels kun je het beste zo lang mogelijk in kleinere stukjes aanbieden aan je jonge kind. Beter het zekere voor het onzekere nemen. Met ander voedsel dat ook glad van structuur is, kun je ook oppassen. Het is dan zo gebeurd dat het in de keel glipt. Nootjes en hardere snoepjes zijn ook beter geschikt voor kinderen boven de 5 jaar.

Bron: Ouders van Nu