Viv was niet 9, maar 10 maanden zwanger: ‘Hij mocht van mij nog langer blijven zitten’

26.02.2020 08:42

Viv Groskop was dolblij toen ze zwanger was van haar derde kind, Jack. Maar ze wist niet dat Jack heel graag in haar buik wilde blijven zitten.

Daarom was Viv niet 9 maanden, maar 10 maanden zwanger. Jack werd uiteindeljk geboren – 20 dagen na haar uitgerekende datum.

“En nog moesten artsen de weeën opwekken. Dat wilde ik eigenlijk niet: van mij had hij nog veel langer mogen blijven zitten. Ik wilde dat hij werd geboren op het moment dat hij er zelf uit wilde, niet wanneer dokters bepaalden dat het tijd was”, aldus moeder Viv. De bevalling verliep soepel en na 50 minuten was Jack geboren.

“Maar daar gaat het niet om. Ik snap niet waarom artsen zo vasthouden aan die 40 weken. Er was medisch gezien geen reden om al te bevallen, maar toch moest het. Waarom, vroeg ik de gynaecoloog. ‘Omdat je al flink over tijd bent, zei ze’. Nou, dat snap ik niet helemaal. Maar 5% van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum”. De voornaamste reden dat artsen vrouwen inleiden na 42 weken zwangerschap, is dat de placenta dan minder goed werkt, waardoor het kind niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bron: The Guardian

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!