Tropische temperaturen: wat trek je je baby ’s nachts aan met warm weer?

08.06.2023 12:26
baby 's nachts aan warm weer

Tropische temperaturen komen onze kant op! De een vindt het heerlijk, de ander vindt er niets aan. Vooral de nachten zijn voor veel mensen een probleem. Plakkerig, bezweet en alles is te warm. Zelf lig je waarschijnlijk in zo min mogelijk kleding, maar wat trek je je baby ’s nachts aan met warm weer? 

In onze Facebookcommunity Mama’s, zien we vaak vragen voorbij komen over wat je je kleintje aantrekt met warm weer. Het kan ook lastig zijn – zeker als first time mommy. Daarom helpen we je graag op weg! Let op: onderstaande adviezen gelden niet voor newborns. In de eerste maand kunnen ze zichzelf nog niet zo goed warm houden, ook niet als het tropisch is. Dan is het verstandig toch gewoon een romper met lange mouwen, een lange broek en sokken aan te doen.

Wat trek je je baby ’s nachts aan bij warm weer?

Overdag doe je je kleintje bij tropische temperaturen natuurlijk zomerse kleding aan. Een vuistregel is om je baby hetzelfde te kleden als jij, met een laagje extra. De temperatuurregulatie van kleintjes is natuurlijk anders dan die van ons. Hieronder lees je wat je je baby overdag kunt aantrekken met warm weer.

’s Nachts is het een ander verhaal. Je kleedt je baby dan anders dan overdag, want het kán afkoelen – mits er geen tropische temperaturen op de weerplanning staan. Als het echt heet is, kan de warmte namelijk blijven hangen in de slaapkamer. De fijnste temperatuur voor een kindje om te slapen is tussen de 16 en 18 graden.

Is het in de slaapkamer van je baby tussen de 20 en 21 graden? Dan kun je een romper met korte mouwen, shirt met lange mouwen, lange broek en een dunne slaapzak aan doen. Is het tussen de 22 en 23 graden? Dan is een shirt met lange mouwen en lange broek met een dunne slaapzak genoeg. Is het tussen de 24 en 25 graden? Ga dan voor een romper met korte mouwen en dunne slaapzak of een katoenen laken. Is het tussen de 26 en 27 graden? Een romper met korte mouwen is dan voldoende. Is het nog warmer? Ga dan voor alleen een luier.

LEES OOK: Eerste hulp bij luierstress: dit type luier past bij jouw baby

Wat trek je je baby overdag aan bij warm weer?

Overdag ligt je baby natuurlijk niet de hele dag stil, dus dan zijn er andere adviezen. Dit gaat om de temperatuur buiten. Als het tussen de 20 en 21 graden is buiten, dan kun je een romper met korte mouwen, lange broek en shirt met lange mouwen aan doen. Als het tussen de 22 en 23 graden is, dan kun je voor een romper met korte mouwen, shirt met korte mouwen en een korte broek gaan. Is het tussen de 24 en 25 graden? Dan is een romper met korte mouwen en een korte broek voldoende. Als het tussen de 26 en 27 graden is, is een romper met korte mouwen genoeg. Is het nog warmer? Dan is alleen de luier met een mouwloze romper of hemdje voldoende.

Kan je baby tegen de hitte?

In principe kunnen baby’s nog niet zo goed tegen warmte. Daarom is het aan te raden om hem een beetje extra in de gaten te houden. Heeft-ie het niet te heet? Drinkt-ie genoeg? Het gaat goed met hem als hij regelmatig drinkt, natte plasluiers heeft en levendig is.