In 3e trimester van je zwangerschap? Door corona hoef je dan misschien niet te werken

04.05.2020 08:11

Als je zwanger bent maak je je misschien zorgen om het coronavirus. Toch lijkt het er vooralsnog geen bewijs te zijn dat het schadelijker is voor zwangere vrouwen en ook kan het geen kwaad voor je ongeboren baby.

Maar er zijn wel andere maatregelen die je wilt weten. Zo meldt het RIVM dat werken vanaf het 3e trimester allemaal iets anders gaat dan normaal.

Zeker voor aanstaande moeders die in vitale beroepen werken, of moeders die in het onderwijs werken is dit handig om te weten. Het RIVM meldt namelijk: “Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf het derde trimester ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht. Dit geldt dus ook voor pedagogisch medewerkers en leraren.”

Kortom: kun je geen afstand houden op je werk, dan mag je vanaf het derde trimester dus in dit geval thuis blijven. Normaal gesproken begint je verlof rond week 34 of 36 van je zwangerschap, maar in dit geval betekent dit dat je vanaf week 30 thuis mag zijn. Let wel: dit geldt alleen voor beroepen waarin je echt geen afstand met andere mensen kunt houden.

De belangrijkste richtlijnen van het RIVM zijn verder dat je als zwangere vrouw thuis moet blijven als je deze klachten hebt:

  • Verkoudheid
  • Niezen
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Moeilijk ademen
  • Koorts

Bron: RIVM

De leukste zwangerschapsoutfits vind je hier: