Sterrenkijker of dwarsligger? Je baby kan op deze manieren nét ‘verkeerd’ indalen

05.11.2021 10:54

Je baby gaat aan het eind van je zwangerschap indalen: hij of zij maakt zich klaar om geboren te worden. Meestal gebeurt dat zo, dat het hoofdje in het geboortekanaal terechtkomt. Maar soms wil het nét niet lukken.

En dan ligt je kindje dus verkeerd klaar ‘voor de uitgang’. Van de verschillende geboorteposities is de achterhoofdsligging is de ideale ligging om een baby ter wereld te brengen.

Andere kant op

Vanaf de zevende maand van de zwangerschap ligt je kindje met zijn of haar hoofd naar beneden in je baarmoeder, omdat dat van nature de meeste ruimte dan nog is. Wanneer het hoofd zwaarder wordt, kantelt de baby het hoofd naar beneden en duwt het de bips omhoog. De foetus ligt nu met de voetjes omhoog en met het achterhoofdje naar beneden, zo kan je kleintje ‘gemakkelijk’ door het bekken. Maar het wil niet altijd zo soepel gaan met indalen.

Stuitligging

De bekendste vorm van niet goed indalen is een stuitligging: je baby ligt dan met zijn of haar voeten naar beneden.

  • Volkomen stuitligging – Bij een volkomen stuitligging zit het kind in kleermakerszit op het bekken van de moeder. De knietjes zijn gebogen en de beentjes wijzen naar beneden.
  • Onvolkomen stuitligging – Bij een onvolkomen stuitligging ligt het kind als het ware dubbel gevouwen. De bips is naar beneden gerecht, de beentjes zijn gestrekt langs de romp en de voetjes bevinden zich ter hoogte van het gezicht.
  • Half (on)volkomen stuitligging – Bij de half (on)volkomen stuitligging zien we een combinatie van de twee voorgaande stuitliggingen. Eén beentje is gestrekt langs de romp, het andere wijst naar beneden met het knietje gebogen.
  • Voetligging – De baby ligt met beide beentjes gestrekt naar beneden.

Keizersnede

In principe kan je baby nog omdraaien tot het moment van de bevalling begint, maar je kunt je ook al voorbereiden op een keizersnede. Bij een dwarsligging is een natuurlijke geboorte uitgesloten. Een stuitligging of een aangezichtsligging betekent niet direct een keizersnede, maar als je kind niet op tijd omdraait, dan waarschijnlijk wel.

Er zijn meer houdingen die natuurlijk bevallen lastiger maken: van sterrenkijker tot dwarsligger. Bij 95 procent van de zwangerschappen ligt de baby in de achterhoofdsligging, slechts bij 5 procent zien we een andere positie. Dit zijn alle mogelijke posities:

Lees ook
Vrouw laat met eerlijke foto zien hoe haar buik er ná een drielingzwangerschap uitziet

Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin