Aan deze rare Scandinavische opvoedingstip heb je als moeder van een baby echt wat
Scandinavië staat bekend om zijn vooruitstrevende en nuchtere benadering van opvoeding. Ouders in landen als Zweden, Noorwegen, en Denemarken hebben een aantal bijzondere opvoedingstips die wereldwijd de aandacht trekken. Er zit wel een rare tip tussen.
Een van de meest waardevolle tips voor moeders met een baby is: laat je baby buiten slapen, zelfs in de winter.
In Scandinavië is het een aloude traditie om baby’s buiten te laten slapen, zelfs als de temperatuur flink daalt. Ouders zetten hun baby’s in een kinderwagen buiten op het balkon of in de tuin om hun dutje te doen. Dit gebeurt vaak meerdere keren per dag, ongeacht het seizoen. Zolang de baby warm genoeg is aangekleed, wordt het als volkomen veilig en zelfs gezond beschouwd. Je ziet in bijvoorbeeld Kopenhagen ook veel buggy’s buiten staan, in de herfst. De moeders drinken samen binnen een kop koffie terwijl hun kleintjes buiten samen een tukkie doen.
Buiten slapen
Waarom ze dit doen? De frisse buitenlucht wordt gezien als gunstig voor de gezondheid van baby’s. Veel ouders geloven dat het helpt bij het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een diepere en meer rustgevende slaap. In Scandinavië zijn de luchtkwaliteit en de omgeving doorgaans goed, wat het buiten slapen extra aantrekkelijk maakt.
En er is gewoon niets ongemakkelijks aan, daar. Baby in de buggy en hop, lekker laten slapen. In Scandinavië is het heel gewoon om baby’s buiten te laten slapen, waardoor er weinig sociale druk of zorgen zijn over veiligheid of comfort. Het is zo ingeburgerd dat ouders niet anders zien om zich heen: iedereen doet het daar. Je ziet buggy naast buggy staan. En oké, hoe pak je dit dan aan? Kleed je kind sowieso warm genoeg aan en vermijd áltijd extreme temperaturen. Meestal geldt dat zolang het niet kouder is dan -5°C, het veilig is om je baby buiten te laten slapen, mits goed ingepakt. En dat snap je zelf ook wel: denk aan jasjes en dekentjes en dikke sokken en mutsen. Is het kouder dan min vijf graden Celcius? Dan is het echt te koud buiten. Neem nooit een risico, of course. Zorg ervoor dat je altijd in de buurt bent om af en toe te controleren of je baby comfortabel en veilig is. En doe het eigenlijk vooral als het gewoon net rond het vriespunt is, dan zit je veiliger. Buiten slapen kan ook zolang je kindje niet in de felle zon ligt (en het geldt ook niet voor baby’s van pas een paar dagen oud, maar vanaf twee of drie weken oud kun je hier wel mee beginnen).