Ontzwangeren: dít gebeurt er dus met je lichaam net na de bevalling

15.06.2020 08:57

Je lichaam groeit negen maanden lang naar het spannende moment toe: de bevalling. En dan denk je misschien: nu zit de zwangerschap erop. Maar je lichaam is wat minder snel klaar met zwanger zijn.

Want ontzwangeren, dat begint dus direct na je bevalling. De ene vrouw loopt na een paar dagen alweer in een spijkerbroek over straat, de ander ligt nog weken in bed. Het verschilt dus per vrouw en per zwangerschap hoe snel je herstelt.

Wat je in ieder geval kunt verwachten in de dagen na je bevalling?

  1. Een beurse vagina: of je nu een keizersnede hebt gehad of natuurlijk bent bevallen, als je ontsluitingsweeën hebt gehad, zal het beneden allemaal even weer op gang moeten komen. Plassen en poepen gaat niet zomaar zonder pijn.
  2. Naweeën: je baarmoeder trekt samen om weer te krimpen, maar dat voelen sommige vrouwen. Dat heet naweeën: het kan voelen als een soort menstruatiekramp, maar bij sommige vrouwen is het heel intens en kan het erg pijnlijk zijn. Je baarmoeder maakt zichzelf schoon en dus kun je dan ook bloed verliezen.
  3. Vloeien: zeker drie weken na de bevalling kun je vloeien en dus bloed verliezen. Draag daarom nog een tijd maandverband.
  4. Stuwing: je borsten groeien enorm en voelen hard aan. Zo’n drie tot vijf dagen na de bevalling kunnen je borsten erg gespannen zijn, voller worden, pijn doen en warm aanvoelen. De melk wil er dan echt uit. Als je je borsten afbindt met een strakke sportbh of een theedoek, zul je minder pijn voelen en neemt de melkproductie snel af. Als je wel borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je nu je kind voedt of gaat kolven.
  5. Aambeien: juist omdat je last kunt hebben van obstipatie vanwege de darmen die weer op hun plek komen te liggen, is poepen lastiger. Je kunt last krijgen van aambeien en dat kan ontzettend pijn doen. Je hebt pijn verlichtende zalfjes bij de drogist die kunnen helpen en verder is het belangrijk dat je vezelrijk eet, met veel groenten en fruit.
  6. Urineverlies: je zal merken dat je nog een tijdje wat druppelt als je loopt, springt, snel opstaat of hard moet lachen. Is niet anders en je blaas wordt vanzelf weer sterker.
  7. Kraamtranen: een baby krijgen is overweldigend en het heeft zo’m impact op je leven, dat tranen er echt bij horen. Het is niet niets om opeens (opnieuw) moeder te worden – gun jezelf de tijd om aan je baby te wennen en om te leren hoe de nieuwe situatie in je leven is.

Bron: Ouders van Nu

De leukste jurken voor na je zwangerschap, helemaal babybuik-proof: