Onderzocht: enig kinderen zijn creatiever

29.08.2019 16:02
enig kind

Er wordt vaak gezegd dat enig kinderen minder sociaal zijn omdat ze zonder broertjes of zusjes opgroeien. Maar dat lijkt niet waar te zijn.

Wat wél is bewezen, is dat enig kinderen een andere hersenstructuur hebben dan kinderen die opgroeien in een groter gezin. De enig kinderen zouden dan ook creatiever zijn dan kinderen uit een gezin van vier, vijf of zes. Op hersenscans was een duidelijk verschil zichtbaar op het gebied van flexibiliteit, verbeelding, planning (supramarginal gyrus), eensgezindheid en emotionele regulatie (medial prefrontal cortex).

Dat komt met name omdat enig kinderen wat meer moeten nadenken over hoe ze kunnen spelen. Ze gebruiken hierbij van jongs af aan al meer creativiteit. Daarnaast krijgen ze meer aandacht van hun beide ouders omdat ze dit niet hoeven te delen met iemand. Hierdoor ontwikkelen ze hun creativiteit en hun eigen willetje al snel.

Omdat hun ouders vaak ook veel van hen verwachten, zijn ze sneller onafhankelijk. En daar komt die creativiteit dan ook weer bij van pas.

Bron: Ouders van Nu