Nadine had een natuurlijke stuitbevalling: ‘Dat zou net zo normaal moeten zijn’

22.06.2020 12:56

Nadine haar dochter lag de hele zwangerschap ‘ondersteboven’. Uiteindelijk koos ze niet voor een keizersnede, maar een natuurlijke stuitbevalling.

Aan LINDA. vertelt ze haar verhaal.

“De baby heeft de hele zwangerschap in ‘volkomen stuit’, oftewel ‘verkeerd om’ gelegen. De ‘gebruikelijke’ richting is met het hoofdje beneden, maar onze dochter lag met haar hoofdje bij mijn ribben. Bij 35 weken moest ik van de verloskundige stoppen met werken, zodat de baby tijd en ruimte kreeg om te draaien. Van dat draaien kwam echter weinig terecht.”

En dus ging ze er helemaal voor: ze wilde niet bevallen via een keizersnede, omdat ze bang was voor een ruggenprik.

“Achteraf hoorde ik dat mijn familie zich meer zorgen had gemaakt dan ze hadden verteld. Zij hadden het liefst gezegd: ‘Stel je niet aan over die prik en ga voor de keizersnede.’ Gelukkig hielden ze zich in, omdat ze me daarmee alleen maar ongeruster hadden gemaakt.”

Het is niet knap
“Ik vind het echt jammer dat er zo negatief over een natuurlijke stuitbevalling wordt gedacht. Als je googelt vind je ook bijna alleen maar slechte verhalen. Mensen schrijven nou eenmaal eerder over negatieve gebeurtenissen dan over positieve. Het is zonde dat vrouwen daardoor denken dat ze een keizersnede moeten.” Met haar dochter Fem ging het gelijk goed.

“Vraag zeker info bij een gespecialiseerd ziekenhuis als je twijfelt. Het OLVG West heeft mij onwijs gerustgesteld. Door hun kennis heb ik geen moment getwijfeld. Mijn tweede dochter werd met het hoofdje eerst geboren en dat vond ik veel pijnlijker. Nou kan dat natuurlijk ook aan andere factoren liggen, maar een stuitbevalling doet dus zeker niet altijd meer pijn.”

“Als ik mensen vertel dat ik een stuitbevalling heb gehad, zeggen ze vaak: ‘Oh, wat knap!’ Maar het voelt helemaal niet ‘knapper’ dan een andere bevalling. Een stuitbevalling zou net zo normaal, en net zo knap, moeten zijn als iedere andere bevalling.”

Bron: LINDA.

De lekkerste bikini’s voor de warme zomerdagen: