Brigiet vindt het moederschap niet altijd leuk: ‘Maar daarover praten is een taboe’

02.06.2020 06:53

Als je moeder wordt, verandert je leven op alle vlakken. Even spontaan de deur uit, naar de kapper, boodschappen doen of met een vriendin afspreken: dat zit er niet meer in. Dat is niet voor iedereen even makkelijk.

Zo vindt Brigiet het moederschap niet altijd even leuk, laat ze weten aan RTL Nieuws. Maar daarover praten, is nog altijd een taboe, merkt ze.

Het moeilijkste vindt ze namelijk dat ze het gevoel heeft dat ‘ze hier zelf voor heeft gekozen’ en dat wanneer ze het moederen even niet leuk vindt, ze zichzelf daardoor een slechte moeder vindt. Het lijkt wel alsof we in deze tijd alles rondom onze baby even leuk en romantisch horen te vinden. Psycholoog Mertih Cohen de Lara: “Nu moet alles zó maakbaar zijn: jij kiest er bewust voor om een kind te krijgen, dus moet je het altijd leuk vinden. Anders had je er niet voor moeten kiezen. Maar dat is natuurlijk absurd.”

Cohen de Lara legt uit waar het ‘m precies in zit: “Dat je van je kind houdt en er alles voor over zou hebben, betekent niet dat je het leuk vindt als het om half vier ’s nachts begint te huilen, het je onderspuugt of je niet kan afspreken met vrienden omdat je geen oppas hebt. Die dingen moet je echt los van elkaar zien.”

“Het duurde bij mij jaren voordat ik dacht: nu heb ik het onder controle”, zegt Brigiet, nu moeder van drie dochters. Nu ze er wel met anderen over praat, denkt ze dat 90 procent van de moeders het soms pittig of niet leuk vindt. “Ik ging net wandelen met een vriendin die ook kinderen heeft. Zij vertelde over haar blunders met het moederschap. Zo fijn om dat te kunnen delen. Gelukkig, denk ik dan. Het ligt niet aan mij en het maakt me geen slechte moeder.”

Bron: RTL Nieuws

De fijnste lange jurken voor deze zomer: