Kan een kind ook te veel slapen? ‘Mijn dochter wordt pas rond 10 of 11 uur wakker’

11.02.2024 11:33
veel slapen

Kan een kind ook te lang slapen? Is er dan iets aan de hand, of heeft je kind gewoon veel slaap nodig?

Deze moeder vraagt anderen om hulp.

‘Mijn dochter is 3 en wordt in augustus 4. Ik vraag me af of zij niet te veel slaapt. Middagdutjes doet ze niet meer en slaapt ook zelden even tussendoor in de auto bijvoorbeeld.

Zij gaat om 19 uur naar bed en komt er zo rond 8-9 pas uit. Op sommige dagen pas om 10-11 uur. Ik heb altijd gezegd als ze nodig heeft hé maar ik wil toch richting school tijden gaan werken langzaamaan. Ik kan niet in een keer over, zij reageert nogal op verandering vandaar nu zo een beetje ritme erin.’ Wat kan ze het beste doen? En kan het kwaad, dat lange luieren?

Te veel slapen

Er zitten risico’s aan, zeggen experts.

Hoewel slaap belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind, kan te veel slaap ook problematisch zijn, vooral als het leidt tot een verstoring van het normale dagelijkse functioneren. Net als te weinig slaap kan te veel slaap verschillende negatieve effecten hebben op kinderen, al verschilt het natuurlijk per leeftijd en situatie.

Enkele mogelijke problemen die kunnen optreden bij te veel slaap bij kinderen zijn:

  1. Verminderde alertheid en concentratie: Te veel slaap kan juist leiden tot slaperigheid en verminderde alertheid, waardoor een kind moeite kan hebben met concentreren en taken uitvoeren.
  2. Vertraagde ontwikkeling: Bij baby’s kan overmatig dutten de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden vertragen, zoals het leren omrollen, kruipen en lopen, omdat ze minder tijd hebben om te oefenen.
  3. Verstoring van het slaap-waakritme: Te veel slaap kan het normale slaap-waakritme verstoren, wat kan leiden tot slaapproblemen zoals moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden ’s nachts en vroege ochtenden.
  4. Negatieve invloed op stemming: Hoewel slaap belangrijk is voor een goede stemming, kan overmatige slaap bij sommige kinderen leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en zelfs depressie.

Vraag dus altijd een huisarts om advies als je twijfelt of je kind te veel slaapt. Te weinig slaap is niet goed, maar te veel ook niet. Je weet maar nooit of er meer aan de hand is.