Wat is nu eigenlijk het verschil tussen goedkope of dure luiers?

21.02.2022 10:20

Het kost je aardig wat geld, die luiers maand na maand aanslepen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen dure luiers en goedkopere luiers? Wat kun je beter kopen?

Allereerst is het handig om te weten dat je kind op basis van zijn of haar gewicht een andere luier nodig heeft, niet zozeer op basis van leeftijd. Want een jonge baby kan soms groter dan gemiddeld zijn, net zoals een peuters soms wat kleiner is voor zijn of haar leeftijd.

De kosten

Bij de huismerken als die van de AH, Kruidvat en Etos koop je in de eerste maat, Maat 1 dus, voor ca. € 0,13 een luier. Ga je voor de chique varianten, zoals de Pampers Premium, Huggies en Pampers Harmony, dan kost het je € 0,23 tot € 0,29 per luier. Naarmate je kind groter wordt, worden de luiers automatisch duurder. Een maat 6 luier van de Albert Heijn kost dan 22 cent, die van Pampers wel 54 cent per stuk.

Wat kost het dus? Ga je voor de duurste luiers dan ben je in het eerste jaar ca. € 1.119 voor een lichte baby tot € 1.350 voor een zware baby kwijt. En dat scheelt bizar veel met de goedkopere merken: dan ben je in het eerste jaar maar € 312 voor een lichte baby kwijt of € 333 voor een zwaardere of grotere baby.

De verschillen

Maar wat is nou het verschil? Pampers nemen in principe meer vocht op, waardoor je ze langer kunt dragen. Maar weet wel: een poepluier is een poepluier, dus die kun je niet langer laten zitten. Het verschil zit ‘m in de structuur van de luiers, waardoor kindjes met een gevoelige huid minder snel luieruitslag krijgen bij een Pampers dan bij een huismerk-variant. Pampers lekken ook minder snel door dan goedkopere varianten.

Wat je nu het beste kunt kiezen? Volgens veel moeders is het het zeker in de eerste maanden met je baby het wel waard om Pampers maat 1 te kopen: het huidje blijft zo het beste beschermd. Zeker omdat baby’s nog alleen maar vloeibare ontlasting hebben, wil je niet dat het gaat lekken of gaat irriteren. Hoe ouder je kind wordt, hoe makkelijker je kunt overstappen naar een goedkopere variant. Volgens andere moeders zijn de luiers van de Kruidvat in prijs-kwaliteit verhouding de beste koop. En als je je Pampers in een grootverpakking in de aanbieding koopt, kan het je een hoop geld schelen. De moeite waard, dus. En Pampers zijn niet voor niets het nummer 1 best geteste luiermerk van Nederland.

Abonnement

Je hebt het met een kleintje al zwaar genoeg. Waarom zou je dan ook nog eens tijd en energie verspillen aan het kopen van luiers. Online bestellen kan natuurlijk ook, maar het is nog handiger om een abonnement te nemen. De luiers worden dan elke periode, automatisch bij je thuisbezorgd. Heerlijk toch? Niet meer sjouwen, geen zorgen meer dat je er te weinig in huis hebt.

Hoe het werkt?

Je geeft eerst aan wat de leeftijd van je kleintje is, dat gaat vaak op basis van maten 1 tot en met 6. Vervolgens kies je het soort luier. Bijvoorbeeld eentje met een motief (afhankelijk van de aanbieder) of helemaal wit. Je kunt vaak ook extra babyproducten als doekjes, zalf en andere handige artikelen bestellen bij je luier abonnement.

Tot slot geef je de frequentie aan. Dat is even testen, maar kom je snel genoeg achter. Je kunt bijvoorbeeld per 2 weken of per maand bestellen.

Bron: Luiergids