Deze tips kunnen helpen als je baby altijd extreem vroeg wakker wordt in de ochtend

19.01.2023 16:01

Het is nou eenmaal een feit dat baby’s en kleine kinderen niet aan uitslapen doen. Maar wat als je baby elke keer in de ochtend wel héél vroeg wakker is (zo vanaf een uur of 4/5)? Dan breng je hier natuurlijk het liefst veranderingen in, want je gaat zo’n ritme nooit volhouden.

Wat zou dan kunnen helpen als je baby altijd extreem vroeger wakker is altijd?

Uitslaaptijden van baby’s

De meeste baby’s en kinderen worden tussen zes en zeven uur in de ochtend wakker. Als een kindje voor zes uur wakker wordt, dan wordt dat als extreem vroeg gezien. Er zijn baby’s die af en toe wakker worden om half zes, maar er zijn ook kleintjes die er een gewoonte van maken om elke ochtend de dag te beginnen om half vijf. Hier moet natuurlijk verandering in komen, anders ga je het nooit volhouden.

Het is wel belangrijk dat je begrijpt dat het slaapritme en circadiaanritme van baby’s heel anders is dan die van volwassen mensen. Maar ook hebben ze andere slaapbehoefte dan volwassenen. Baby’s moeten vroeger naar bed toe en zijn dan ook vroeger wakker, dat is volkomen normaal. Dat is ook de reden dat jij daar ook een beetje in mee moet gaan. Toch zullen we allemaal wel begrijpen dat wakker worden tussen vier en vijf niet de voorkeur heeft.

Tips en redenen waarom baby’s vroeg wakker worden

Er zijn een aantal verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je baby zo extreem vroeg in de ochtend wakker wordt. Hier zijn de redenen en tips:

  1. Geluiden. In de ochtend zal je kindje het lichtste slapen, waardoor je baby gemakkelijker wakker kan worden. Vooral als de vogels beginnen te fluiten of als er iemand ergens anders opstaat in huis. De tip is om daarom een white norse apparaat aan te schaffen. Deze maakt de hele nacht en ochtend reisgeluiden om onder andere omgevingsgeluiden te maskeren. Hierdoor zijn er ook geen plotse geluiden waar je baby van wakker wordt. Hij of zij zal namelijk alleen maar de white norse horen.
  2. Licht. Als er licht naar binnen komt in de vroege ochtend, dan kan dit ervoor zorgen dat je kindje wakker wordt. Als het licht in het gezichtje komt van je baby, dan remt de aanmaak van melatonine. Dit is juist weer nodig om je kindje in slaap te krijgen, maar ook in slaap te houden. Daarom is de tip om te kiezen voor verduisterende gordijnen. Als je gebruik maakt van een nachtlampje, kies dan voor wit licht en niet voor rood licht.
  3. Te laat naar bed. Wanneer je kindje te laat naar bed gaat, zou dit voor oververmoeidheid kunnen zorgen. Dit is een ontzettende boosdoener als het gaat om een goede slaaproutine. Oververmoeidheid zorgt voor slechtere kwaliteit slaap en hierdoor wordt je kind vaker wakker, maar ook vroeg wakker in de ochtend. De tip is om je kindje een half uur eerder naar bed te brengen dan je normaal gesproken doet. Je krijgt namelijk de beste kwaliteit slaap in de eerste helft van de nacht. Hierdoor zal je kindje ook beter slapen in de tweede helft van de nacht.
  4. Slaaproutine overdag. Als je je kindje te vroeg een ochtenddutje laat doen, dan wordt hij of zij ook de volgende ochtend vroeger wakker. Dit is omdat het lichaam het te vroege ochtenddutje dan ziet als een verlengde nacht. Maar daarentegen kan een te laat ochtenddutje er weer voor zorgen dat je kindje oververmoeid raakt, slechter gaat slapen in de nacht en uiteindelijk weer vroeg wakker wordt in de ochtend. De tip is om je overdag zo veel mogelijk te houden aan een slaapschema dat past bij de leeftijd van je kind.
  5. In de vroege ochtend activiteiten. Als je kindje gewend is om na het wakker worden direct te beginnen met leuke activiteiten, dan staat hij of zij ook makkelijk vroeger op omdat ze zich zo verheugen op deze activiteiten. De tip is om te voorkomen dat je kind te veel leuke activiteiten heeft na het wakker worden. Maar laat je kind ook bij voorkeur in bed tot het tijdstip waarop hij of zij mag wakker worden.

Bron: zwangerenportaal.nl