15x: de mooiste jongensnamen die beginnen met de letter E

11.05.2023 16:11
jongensnamen letter E

Een beetje babynameninspiratie is nooit weg. Ben je op zoek naar jongensnamen met de letter E? Wij hebben een aantal van de knapste babynamen voor je op een rijtje gezet. 

15x: de mooiste jongensnamen met de letter E

Sommige mensen zoeken specifiek op namen die beginnen met een bepaalde letter. Zoek jij jongensnamen met de letter E? Dan zit je hier goed.

1. Ezra 

Dit is een Hebreeuwse naam. Deze, een tikkie klassieke maar ook stoere naam, betekent ‘ hulp’.

2. Erik

Dit is zowel een Scandinavische, als Friese naam. In het Nederlands verwijst het eerste gedeelte van de naam naar ‘eer, roem’ of ‘recht, wet’. Het tweede deel komt van -rijk en betekent ‘machtig’.

3. Eliah

Wederom een Hebreeuwse jongensnaam, al kan het ook een variant op Eli of Elisabeth zijn. Eliah betekent – als we van de Hebreeuwse variant uitgaan – ‘De Jahweh is (mijn) God’.

4. Elin

Een prachtige naam met dito betekenis. Het is namelijk een Griekse naam die ‘de stralende’, ‘de schitterende’ betekent. En dat is natuurlijk precies wat je je jouw kindje gunt.

5. Eddy

Eddy, wat een mooie, lieve naam! Deze naam komt van de Oudengelse naam Eádweard, waar de modernere versie ‘Eduard’ uit geboren is. Het eerste deel van de originele naam betekent ‘erfgoed, bezit’ en het tweede deel ‘beschermen, bewaken’. In totaal betekent dat dus: ‘beschermer van het erfgoed’.

6. Enzo 

Voor deze naam zijn twee verklaringen te bedenken, want hij heeft geen specifieke betekenis. Enzo kan komen van namen die op ‘enzo’ eindigen, zoals bijvoorbeeld Lorenzo. Het kan ook zijn dat een verkorting is van Friese namen met ‘ene’ in de stam. Hoe het ook zij: lekker neutraal is-ie daardoor wel!

7. Emilio

Deze exotische naam komt van de jongensaam Emile, die van de Latijnse familienaam Aemilus komt. Het wordt in verband gebracht met het Griekse woord ‘(h)aimulos’, dat ‘zacht’ en ‘vriendelijk’ betekent. Mooi toch?

8. Ellis 

Deze prachtige naam komt van Elisabeth. Dit is wederom een Hebreeuwse naam en betekent: ‘God heeft gezworen’ of ‘God is mijn eed’.

9. Erwin 

Deze stoere naam bestaat uit twee delen. Het eerste deel komt van het Germaanse ‘her’, dat ‘leger’ betekent en het tweede deel komt van ‘win’, wat vriend betekent. Dat maakt de betekenis van deze naam dus: ‘vriend van het leger’.

10. Ernst

Wederom een Germaanse naam, maar met een eenduidige betekenis: ‘standvastig (in de strijd), serieus’. In het begin was Ernst vooral in Duitsland een hele populaire naam, maar inmiddels hebben mannen door heel Europa deze naam.

11. Emanuel 

Deze prachtige jongensnaam komt van de Hebreeuwse naam Immanuel. Dat betekent ‘God met ons’.

12. Edgard

Deze naam bestaat weer uit twee delen: enerzijds het Angelsaksische ‘eád’, dat ‘erfgoed, bezit’ betekent en anderzijds -gar, dat ‘speer’ betekent. De betekenis van Edgard wordt daardoor zo’n beetje: ‘beschermer van het erfgoed met de speer’.

13. Evan 

Deze naam is een afgeleide van de naam ‘Iefan’; een Welshe vorm voor de naam John. De naam betekent ‘de heer is genadig’.

14. Emir 

Een Arabische naam in het rijtje: Emir. Het betekent ‘commandant, prins’. In het Nederlands gebruiken we het woord ‘emir’ om een hooggeplaatst iemand in de Arabische wereld aan te duiden.

15. Ethan

We sluiten ook af met een Hebreeuwse jongensnaam. Deze naam betekent ‘solide, duurzaam’ en is vooral populair in landen waar Engels de taal is. Lekker internationaal, dus!

Hoe kies je nou een naam voor je baby?

Het kiezen van een naam voor je ongeboren kindje is geen makkelijke taak. Waar begin je? De bedoeling is natuurlijk dat jullie allebei verliefd worden op de naam. Wat voor veel mensen goed werkt is om los van elkaar een lijstje te maken, deze met elkaar te vergelijken, favoriete namen weer op een ander lijstje te zetten en die op een prominente plek te hangen. Dan kun je gaan strepen en krassen en kom je uiteindelijk tot dé naam voor jullie kindje.