‘Ik krijg commentaar van de juf dat ik mijn kind pannenkoekjes mee naar school geef’

05.05.2024 11:22

Je kunt het als moeder niet snel goed doen, blijkt. Want deze moeder geeft haar dochter lekkere dingen mee naar school in haar broodtrommel, maar krijgt daar op een bijzondere manier commentaar op van de juf. Want die is het niet met die broodtrommel eens.

Anne legt haar verhaal uit. ‘Ik geef mijn dochter vaak verse pannenkoekjes mee in haar trommel of bijvoorbeeld zelfgebakken bananenbrood. Of een havermout muffin met blauwe bessen erin. Ik ben nou eenmaal dol op koken en bakken. Maar de juf zei laatst dat ze vindt dat ik hier beter mee kan minderen. En waarom? Ze gaf als reden dat andere kinderen er soms jaloers op zijn en dat het zielig is voor de kindjes in de klas die het minder breed hebben thuis. Dat mijn dochter daardoor in een vreemde positie in de groep komt. Zij krijgt de mooiste dingen mee naar school, terwijl sommige andere kinderen niet meer krijgen dan een half droge, oude boterham met een lik pindakaas. Heel vervelend, maar wat kan ik daar aan doen?

Wat moet ik nou? Mijn kind iets lekkers en vers ontnemen omdat het anders zielig is in de klas? Gewoon doorzetten met het risico dat ze zich buitengesloten voelt of dat de juf ons totaal niet mag? Of wat zouden jullie doen?’.

Anderen reageren begripvol, maar snappen de juf ook ergens wel: ‘Het kan frustrerend zijn om kritiek te krijgen over de lunch die je je kind meegeeft naar school, maar het is belangrijk om open te staan voor communicatie en samen te werken met de juf om een oplossing te vinden die voor iedereen werkt. Door te luisteren naar elkaars perspectieven en open te staan voor compromissen, kun je samenwerken om de beste zorg en voeding te bieden voor je kind.’

Toch is niet iedereen het met de juf eens. ‘Ik bepaal lekker zelf wat mijn kind eet. En wat de rest eet, daar heb ik niets mee te maken, daar mogen die ouders zich druk om maken.’