Baby’s die zwaar zijn bij de geboorte zouden later een stuk slimmer worden

03.04.2022 07:55

Ben je bevallen en is je kind aan de grote kant? Daar mag je dan best blij mee zijn, hoewel het natuurlijk niet altijd even makkelijk persen is.

Want een grotere en zwaardere baby zou later in het leven slimmer zijn.

Sterker nog; hoe hoger het geboortegewicht is, hoe hoger het IQ van je kind is als-ie groot is. Ze zouden zeker beter zijn in wiskunde en sneller en beter kunnen lezen. Deze nieuwe studies laten eigenlijk weten dat het helemaal niet erg is als een baby langer dan 40 weken in de buik blijft zitten. Lang dachten artsen dat het niet nodig is, omdat er dan nog relatief weinig groeit – je kind is immers dan al volgroeid. Maar nu zeggen sommige wetenschappers dat het langer blijven zitten goed kan zijn, omdat het kind zo zwaarder wordt.

Zo is een baby die 4,5 kilo weegt bij de geboorte aardig wat slimmer met een hoger IQ dan een baby die 2,7 kilo weegt bij de geboorte. De baby’s boven de 4 kilo scoren bovengemiddeld op een IQ-test, en kinderen die minder dan 3 kilo wogen bij de geboorte juist wat lager. Ze zouden het ook gemiddeld gezien beter doen op school en langer door studeren en minder snel stoppen met een opleiding.

Slimme ouders
Maar, onthou wel: dit zijn maar schattingen en gemiddeldes, het zegt natuurlijk niet alles over jouw baby. De effecten van de omgeving waarin het kind opgroeit, zijn nog vele malen belangrijker dan het geboortegewicht, bijvoorbeeld. Ook genen spelen een rol bij slimheid: hoe slim de ouders zijn, dus. Dat benadrukken de onderzoekers wel: er speelt bij intelligente een hoop meer mee dan alleen maar een grote of kleine baby zijn.

Bron: New York Times