Je mag een baby pas water geven op dít moment in de ontwikkeling

21.05.2020 11:16

Op warme dagen wil je je baby misschien graag lekker verkoelen met wat slokjes water. Toch kun je dit niet zomaar geven, al lijkt het nog zo onschuldig.

Je mag je kind namelijk pas water te drinken geven als het kind klaar is om vast voedsel te eten.

Hoe warm het ook is en hoeveel dorst jij ook hebt: in de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Dit meldt het Voedingscentrum. Dat eerste halfjaar is het dus echt niet nodig om water aan te bieden. ‘Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker’, aldus de officiële richtlijn van het Voedingscentrum.

Vanaf 1 jaar drinkt je dreumes ongeveer 300 ml melk op een dag, en verder nog 4 glazen van thee, diksap of water. Als je kind water niet gelijk lekker vindt: blij het aanbieden op verschillende momenten. ‘S ochtends na het wakker worden, tijdens het spelen, na het badje… En hoe weet je dat je kindje wel genoeg vocht heeft binnengekregen? ‘Het aantal plasluiers is een goede maat, dit moeten er minimaal 4 zijn per 24 uur. Ze hoeven niet allemaal even vol te zitten, maar er moet wel een plasje zijn gedaan.’

Bron: Voedingscentrum

De allerleukste instappers voor deze zomer: