Wat kun je het beste doen als je baby bijt tijdens het geven van borstvoeding?

07.01.2024 20:19

Au: je baby bijt in je tepel. En hard ook. Dat gebeurt vaak als je borstvoeding geeft, maar het kan flink ongemakkelijk zijn. Wat moet je doen als je baby bijt tijdens de borstvoeding?

Je moet zeker niet snel opgeven: vaak is het maar een keer dat een baby bijt en gaat het daarna weer over naar sabbelen en drinken.

Bijten tijdens de borstvoeding

Het kan zeker een uitdaging zijn als een baby begint te bijten tijdens het borstvoeden. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om hiermee om te gaan:

  1. Reageer onmiddellijk maar rustig: Zodra je baby bijt, verbreek dan onmiddellijk de borstvoeding met een duidelijke, maar kalme reactie. Vermijd een scherpe kreet, want dat kan je baby schrikken.
  2. Geef een duidelijke boodschap: Zeg “nee” op een kalme toon, zodat je baby leert dat bijten niet acceptabel is. Je kunt ook een korte pauze inlassen om de boodschap duidelijker over te brengen.
  3. Observeer de oorzaak: Probeer te achterhalen waarom de baby bijt. Het kan zijn dat de tanden doorkomen, dat de baby zich verveelt of afgeleid is, of dat er sprake is van een andere oorzaak.
  4. Controleer de bevestiging: Zorg ervoor dat de baby goed is vastgemaakt aan de borst en dat de mond goed opengaat. Een goede bevestiging kan helpen voorkomen dat je baby bijt.
  5. Afbouwen als je baby niet hongerig is: Als de baby niet hongerig lijkt, kan bijten soms optreden als een manier om de voedingssessie te beëindigen. Probeer in dit geval de borstvoedingssessie op een rustigere plek of tijd te doen.
  6. Bied een bijtring aan: Als je baby bijt vanwege het doorkomen van tanden, kan het aanbieden van een gekoelde bijtring helpen om het ongemak te verminderen.
  7. Moedig zachtjes aan: Beloon en moedig je baby aan wanneer hij/zij goed gedrag vertoont tijdens het voeden. Positieve bekrachtiging kan helpen bij het vormen van goede gewoonten.
  8. Overweeg andere voedingsmethoden: Als de bijtneiging aanhoudt, overweeg dan tijdelijk over te schakelen naar een andere voedingsmethode, zoals het aanbieden van afgekolfde moedermelk in een fles. Probeer later opnieuw aan de borstvoeding te werken.

Blijft het maar doorgaan en weet je je geen raad meer? Maak je niet te snel druk. Een fles is altijd een goede optie, omdat je daar ook je moedermelk in kunt geven als je hebt gekolfd. Raadpleeg altijd een lactatiekundige of een kinderarts als je problemen blijft ondervinden of als je bezorgd bent over het bijtgedrag van je baby.