Onderzoek bewijst: apart slapen zou beter zijn voor je gezondheid

01.06.2020 18:17

Je nachtrust is als moeder ontzettend belangrijk: je hebt die volle energie nodig om er weer een dag tegenaan te kunnen. Maar ja, je slaapt niet altijd even lekker naast je partner.

Snurken, woelen, aan de dekens sjorren… Je kent het wel. Zijn de kinderen eindelijk stil, begint je partner te ronken als een zeekoe. Fijn.

Nu blijkt dat apart slapen beter zou zijn voor je gezondheid en tja, zo verrassend vinden wij dat niet. “Door beweging en geluid stoor je elkaar ongewild in je slaap. Daar word je niet altijd wakker van, maar het zorgt wel voor een minder diepe rust.”, zegt neuroloog Van Kasteel.

Zeker een derde van de vrouwen slaapt beter zónder haar partner naast zich. Maar slechts een tiende van de mensen slaapt ook echt alleen, terwijl ze wel een relatie hebben. Dat we ondanks een wat belabberde nachtrust toch kiezen voor naast onze liefdes kruipen, is volgens neurologen ook te verklaren. “De geborgenheid, het prettige samenzijn, de intimiteit: dat weegt allemaal op tegen die iets minder stabiele nacht. Bovendien groei je als stel ook naar elkaar toe in slaapbehoefte. Je krijgt op een gegeven moment meer eenzelfde patroon in beweging en ritme. Dus je kunt er ook aan wennen.”

Bron: MarieClaire

De allerleukste meisjesschoenen op een rij:

En de allerleukste jongensschoenen: