Anne: ‘Mijn schoonmoeder heeft mijn hele zwangerschap verpest’

28.03.2021 11:21

Schoonmoeders kies je niet, hoor je wel eens. Anne heeft moeite met de moeder van haar vriend Max, zeker toen ze zwanger werd. ‘Ik vroeg of ze het stil kon houden, dat ze oma werd. Na 20 minuten stond het op Facebook.’

Anne: “Eigenlijk heeft het nooit echt lekker gelopen tussen mij en mijn schoonmoeder. Bij onze kennismaking, nu zes jaar geleden, stelde ze me twee vragen: hoe ik heette en of ik kinderen wilde. Best ongepast, vond ik.”

Verklapt

Ze hoopte dat hun band beter zou worden als er dan eindelijk, jaren later, een kleinkind kwam. Ze hoopte dat haar schoonmoeder haar nu zou accepteren en dat ze dolblij zou zijn met de zwangerschap van Anne: “De afgelopen jaren was ze namelijk erg op de achtergrond gebleven. Ze bemoeide zich nauwelijks met ons, sloeg feesten en verjaardagen over en was druk met haar eigen leven. Nu ze oma werd, zou dat vast veranderen. We hoopten zelfs dat ze een dag wilde oppassen. Het tegendeel bleek waar. In eerste instantie reageerde ze enthousiast en blij. Ik was op dat moment pas zes weken zwanger, dus we vroegen haar het geheim nog voor zich te houden. We gunden haar dit nieuws zo, dat we het vroeg vertelden. De rest van de wereld mocht nog wel even wachten. Maar amper twintig minuten nadat we bij haar waren vertrokken, kregen we een bombardement aan felicitatieappjes. Ze had de hele familie gebeld en zelfs op Facebook hints gegeven dat er een kleinkind op komst was!”

Geen berichtje

“Pas na veel gemopper wilde ze het bericht weghalen. Daarna werd het stil. Doodstil. We hoorden de hele zwangerschap amper iets van haar. Er kwam nog geen rompertje deze kant op. Mijn ouders gaven het eerste kledingsetje en de kinderkamer, van mijn schoonvader kregen we de kinderwagen, van haar niets. Later beweerde ze tegen familie dat ze ons een newborn-fotoshoot en een dinerbon had gegeven, maar beide cadeaus hebben wij nooit ontvangen. Aan het eind van mijn zwangerschap bleek ons kindje niet goed te groeien en het zou waarschijnlijk worden geboren met een hartafwijking. Ik moest om de paar dagen naar het ziekenhuis voor controle. We hielden haar per app op de hoogte. Van andere familieleden hoorden we dat mijn schoonmoeder zich erg druk maakte, maar ons liet ze niets weten. Geen belletje, kaartje of bezoekje. Dat kwetste Max enorm. Hij was bezorgd om zijn kind en dan liet zijn moeder het ook nog eens zo afweten.”

Selfies maken

Ze heeft voor Anne haar hele zwangerschap verpest. Ze hadden al zorgen, maar moesten zich ook nog zorgen maken om haar schoonmoeder. De band is sinds de komst van dochter Leonie niet beter geworden, helaas. “Ze komt elke maand een half uurtje bij ons op bezoek. Meer wil ze niet. In die tijd maakt ze ongelofelijk veel selfies met Leonie waardoor het lijkt of ze altijd bij haar kleindochter is. Waarom mijn schoonmoeder doet alsof ze stapel is op haar kleinkind, maar tegelijk nauwelijks naar haar omkijkt, is een raadsel.”

Lees ook
Onderzoek bewijst: oudste kinderen zijn vaak échte ‘familiemensen’

Bron: Vriendin