Waterpokken bij jonge kinderen: wanneer moet je naar de huisarts?
Bijna elk kind krijgt ermee te maken: waterpokken. Maar wat zijn precies de symptomen? Hoe komt een kind eraan? En wat werkt het beste ertegen? Hieronder alles wat je moet weten op een rijtje.
Waterpokken is voornamelijk een kinderziekte, waarbij een kind rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam krijgt. Ook tussen het haar, op de oogleden en in de mond is het vaak te zien. Bijna elk kind krijgt wel een keer waterpokken, het gebeurt meestal in de winter of aan het begin van het lenteseizoen. De één heeft wel honderd bultjes, terwijl de ander er maar tien heeft. De rode bultjes ontstaan meestal twee dagen nadat het kind ziek wordt. Deze bultjes veranderen daarna in blaasjes met vocht, die jeuken zo erg.
Symptomen
Je kind zit niet gelijk onder de vlekken, het kan beginnen met een verkoudheid. Ook kan hij of zij eerst last van koorts hebben, voordat je de waterpokken kunt zien. De uitslag die het kind dan krijgt, dus de vlekken en blaasjes, gaan jeuken. De blaasjes die dan ontstaan, verdrogen tot korstjes. Deze korstjes zijn na tien dagen weer weg, dan zijn de huidklachten vaak weg en is het kind beschermd tegen de ziekte.
Oorzaken
Maar hoe krijgen kinderen dan eigenlijk waterpokken? Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus is heel besmettelijk, kinderen kunnen het gemakkelijk aan elkaar doorgeven. Dat gebeurt door druppeltjes in de lucht die veroorzaakt worden door hoesten en praten. Als een kind in contact komt met het vocht van uit een blaasje kan de waterpokken ook overgedragen worden. Wanneer iemand eenmaal is besmet, duurt het maximaal drie weken voordat je de vlekjes gaat zien.
Adviezen
Als je kind dan eenmaal waterpokken heeft, hoe ga je daar dan het beste mee om? Het allerbeste advies is ook gelijk het moeilijkste: zorg dat je kind niet gaat krabben. Daar wordt de jeuk alleen maar erger van en kunnen er infecties en littekens ontstaan. Een ander goed advies is het schoonhouden van de nagels en ze ook kort houden. Zo kun je minder goed krabben. Was na het niezen je handen, ook na het hoesten is dat verstandig. Als je moet hoesten, doe dat dan in een zakdoek of in je ellenboog. Je kind mag gewoon douchen en in bad gaan, dat is geen probleem. Als er sprake is van pijnlijke blaasjes in de mond, is een waterijsje of koude drank een tip om de pijn te verzachten. Je kind mag wel gewoon naar school of naar de opvang. Want je kind is twee dagen voordat hij of zij de blaasjes krijgt al besmettelijk. De kans dat je kind andere kinderen al heeft besmet is dus groot. Maar als de school of opvang daar andere regels over heeft, moet je je daar uiteraard aan houden.
Lees ook
Waterpokken: 7 tips bij jeuk
Medicijnen
Helaas zijn er geen medicijnen waardoor waterpokken overgaan. Wat je wel kunt doen, is een koelende vloeistof, bijvoorbeeld lotio alba, op de vlekjes smeren. Ook een koelende menthogel of een carbomeerwatergel kun je op de vlekjes smeren. Hierdoor vermindert de jeuk en de blaasjes drogen sneller in. Maar smeer deze middelen niet op de wondjes, alleen op de vlekjes. Deze drie middelen kun je bij de apotheek krijgen. Goed om te weten: menthogel mag je niet bij kinderen die jonger dan twee jaar zijn opsmeren. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als ze dit inademen.
Huisarts
Als je kind de waterpokken heeft, hoef je over het algemeen niet naar de huisarts toe. Maar er zijn een paar redenen waarom het wel goed is om de huisarts te bellen. Dat is als je kind jonger is dan drie maanden, want hij of zij kan dan er dan ernstig ziek van worden. Ook als je twijfelt of het wel de waterpokken zijn, kan je altijd de huisarts bellen. En als je merkt dat je kind alleen maar zieker wordt, dan mag je ook bellen. Dan gaat het om als je kind te weinig of niet drinkt, blijft overgeven, suf wordt, heel snel ademt of benauwd wordt, blijft huilen of kreunt, een grauwe huidskleur begint te krijgen of opnieuw weer koorts krijgt na een paar dagen koortsvrij te zijn.
Tweede keer
95 procent van de volwassenen heeft toen hij/zij kind was de waterpokken gehad. Het kan zijn dat je als volwassene last krijgt van de waterpokken als je ze nog niet hebt gehad. Volwassenen hebben vaak wel meer last van het virus dan kinderen. Een tweede keer de waterpokken krijgen gebeurt bijna nooit, dat is heel zeldzaam. Wel kan het slapend in het lichaam achterblijven, maar daar merkt het kind niks van. Het kan zijn dat het virus jaren later opeens weer actief wordt. Dat kan een huiduitslag veroorzaken, dat wordt gordelroos genoemd.