Wat moet een baby van 6 maanden al kunnen?
Denk je misschien dat je kind zich langzamer ontwikkelt dan je zou willen? Een baby van 6 maanden kan meestal al een hoop, maar toch kun je je soms zorgen maken als moeder. Wat moet je baby allemaal kunnen rond de leeftijd van 6 maanden?
Vergeet allereerst niet dat elke baby zich anders ontwikkelt en dat dat ook niet erg is. De ene baby is motorisch bijvoorbeeld al snel sterk, terwijl een ander kind juist verbaal heel vlug is. De ene brabbelt al woordjes op jonge leeftijd en de ander klimt zo zonder problemen in een klimrek. Hou je dus niet altijd zo vast aan ‘hoe het hoort’. Jouw kind is jouw kind en doet het allemaal op zijn eigen tempo.
Baby 6 maanden
Maar, om toch wat richtlijnen te hebben… Dit zou een baby van zes maanden al moeten kunnen en doen:
- Zitten met ondersteuning: Veel baby’s kunnen hun hoofdje stabiel houden en rechtop zitten, als ze een beetje worden geholpen.
- Rollen: Sommige baby’s zijn in staat om van de rug naar de buik te rollen en omgekeerd. Dit is een belangrijke mijlpaal in de motorische ontwikkeling. De meeste baby’s kunnen eerst van hun rug naar hun buik rollen, terug vinden ze wat lastiger.
- Grijpen en manipuleren: Baby’s ontwikkelen hun fijne motoriek en kunnen kleine voorwerpen grijpen en manipuleren met hun handen. Ze kunnen ook beginnen te experimenteren met het vasthouden van een lepel en willen tijgeren op de grond. Meestal begint het kruipen pas wat later.
- Reageren op geluiden en stemmen: Baby’s beginnen meer te reageren op geluiden in hun omgeving en kunnen lachen, kirren of babbelen als reactie op stemmen en geluiden.
- Beginnen met vast voedsel: Op de leeftijd van 6 maanden zijn de meeste baby’s klaar om te beginnen met het verkennen van vast voedsel naast moedermelk of flesvoeding. Het introduceren van gepureerd voedsel zoals groenten, fruit en granen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van hun voedingspatroon.
- Interactie met anderen: Baby’s beginnen meer interesse te tonen in interactie met anderen en kunnen glimlachen, lachen en oogcontact maken als reactie op sociale interacties. Ze herkennen papa en mama ook goed en kunnen dus lachen als ze je horen of zien.
Maak je je zorgen om de groei of ontwikkeling van je kind? Je kunt altijd eens om advies vragen bij het consultatiebureau of bij je huisarts. Meestal is een beetje achterstand op een bepaald vlak zeker niet iets om je druk te maken, vooral als je ziet dat je kind zich op andere vlakken wel goed ontwikkelt.