Wat doet minder pijn: kun je beter in bad of in bed bevallen?

05.10.2023 08:43

Als je gaat bevallen is het fijn om te weten wat er zo min mogelijk pijn doet. In bed of in bad bevallen, waar kun je dan het beste voor kiezen?

De meeste vrouwen bevallen in een horizontale positie, in bed. Maar bij een meer verticale positie helpt de zwaartekracht bij het geboorteproces.

In bad kun je die gemakkelijker aannemen door op je knieën of hurken te zitten: ongeveer vijf tot zes procent van de bevallingen in Nederland vindt in bad plaats. Uit een studie blijkt dat in de eerste fase van de bevalling er significant minder om pijnstilling wordt gevraagd als vrouwen in een warm bad zitten. Van de vrouwen die in een bad zitten in de eerste fase van hun bevalling, vragen 478/1254 vrouwen om een ruggenprik of andere vorm van pijnstilling, tegenover 529/1245 vrouwen in de controlegroep (die dus niet in een bad zitten). In een bad bevallen stimuleert de aanmaak van oxytocine door de warmte van het water, waardoor je ontsluiting sneller gaat en je minder stresshormonen aanmaakt.  Daarnaast zou de eerste fase van de bevalling significant korter duren door dat warme water; je bevalling duurt 32.4 minuten korter als je in een bad zit.

Van de vrouwen die tijdens de tweede fase van hun bevalling in een warm bad zitten, blijkt deze groep significant gelukkiger met haar bevalling dan de andere groep die niet in bad zit. Vrouwen die in bad bevallen scheuren minder vaak uit, zeggen gynaecologen. Een douche doet niet precies hetzelfde als een bad omdat je daar niet in kunt liggen, maar het warme water van een douchestraal kan wel verlichting geven tijdens je weeën.

Meer weten over het moederschap, dat op feiten gebaseerd is? Lees dan nu het nieuwste moederboek Happy Mom!

Een badbevalling is alleen mogelijk bij een ongecompliceerde zwangerschap waarbij ook de bevalling zonder medische indicaties verloopt (zoals bevallen van een eenling die met het hoofd naar beneden ligt): dat zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat vrouwen blijer zijn met dit type bevalling. Het bed heeft met name tijdens het persen voordelen: je verloskundige kan zo het beste helpen en ingrijpen als het nodig is. Ook kun je met je knieën opgetrokken veel kracht zetten. Voor je baby is er geen verschil: een badbevalling is even veilig als een ‘normale’ bevalling.

Veiliger?

Of een bevalling veiliger is in bed of in bad hangt af van verschillende factoren, waaronder de gezondheid van de moeder, de zwangerschap, de aanwezigheid van medische complicaties en persoonlijke voorkeuren. Bevallingen kunnen op verschillende manieren plaatsvinden, waaronder in een ziekenhuisbed, thuisbed of in een bevallingsbad, en er zijn voordelen en nadelen aan elke optie. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. In bed bevallen:
    • Voordelen: Bevallen in bed kan comfortabel zijn en kan meer ontspannen aanvoelen. Het kan geschikt zijn voor vrouwen die graag in een vertrouwde omgeving zijn.
    • Nadelen: Als er complicaties optreden tijdens de bevalling, kan directe medische interventie moeilijker zijn dan in een ziekenhuisomgeving.
  2. In bad bevallen:
    • Voordelen: Een bevallingsbad kan ontspanning en pijnverlichting bieden, en sommige vrouwen vinden dit comfortabeler. Het warme water kan helpen om de spieren te ontspannen.
    • Nadelen: Net als bij thuisbevallingen, kan medische interventie moeilijker zijn in een bad. Het is niet geschikt voor vrouwen met bepaalde medische aandoeningen of complicaties

Bron: Happy Mom