Waarom ben je zo moe tijdens het eerste trimester?

13.04.2023 14:53
moe eerste trimester

Men heeft het altijd over de misselijkheid in de eerste twaalf weken van de zwangerschap, maar over de vermoeidheid wordt minder gepraat. Terwijl zo’n beetje iedere zwangere daar last van heeft. Hoe komt het dat je zo moe bent tijdens het eerste trimester? 

Zodra je zwanger bent, verandert er een hoop in je lijf. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het best pittig – gaat het allemaal wel lukken? Zit het allemaal goed? Is de baby gezond? Al die dingen kunnen eraan bijdragen dat je hartstikke moe bent. Maar geen zorgen, bij de meeste vrouwen komt de energie in het tweede trimester weer terug.

Redenen vermoeidheid eerste trimester

Hormonen, hormonen, hormonen

Zoals gezegd – het is echt niet alleen de schuld van je veranderende hormonen dat je moe bent. Maar een groot deel kun je daar wel aan wijten. Vanaf het moment dat je zwanger wordt, begint je lijf met oestrogeen en progesteron aanmaken. Je lichaam is dus keihard aan het werk en dat voel je. Futloos, moe, zomaar in slaap vallen – het hoort er allemaal bij.

Slecht slapen

Je bent zo moehoe, maar slapen lukt ook weer niet. Gek hè? Ze noemen dat zwangerschaps insomnia – slapeloosheid tijdens de zwangerschap. Dit wordt vaak veroorzaakt door een volle blaas of misselijkheid. Als je hier last van hebt, is het natuurlijk niet zo gek dat je overdag doodop bent.

Zwangerschapskwaaltjes

Hoewel vermoeidheid onder de zwangerschapskwalen valt, kunnen andere zwangerschapskwaaltjes ook voor meer vermoeidheid zorgen. Als je continu misselijk bent, pijn hebt in je borsten of last hebt van stemmingswisselingen, kost dit veel energie. Daardoor kun je ontzettend moe worden.

De baby

Vanaf dat je zwanger wordt, ben je niet meer alleen, maar samen. En dat betekent dat jouw energie, ook naar dat kleine frummeltje in je buik gaat. De placenta moet aangemaakt worden, de baby moet groeien – er gaat veel energie naar de ontwikkeling van je baby. Niet zo gek dat je daar een beetje vermoeid van raakt, toch?

Mentaal

Hierboven zeiden we het ook al even, maar mentaal heeft zo’n zwangerschap ook een behoorlijke impact. Komt het allemaal goed? Is de baby gezond? Zijn we er wel klaar voor? Wat moet er allemaal gebeuren? Zeker voor echte piekeraars zal dit mentale aspect herkenbaar zijn. Je hoofd draait overuren en dat kan je én ’s nachts wakker houden, maar kost je ook ongelooflijk veel energie.

Wat kun je doen tegen vermoeidheid?

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je weinig kunt doen tegen de vermoeidheid. Maar dat betekent ook weer niet dat het compleet hopeloos is.

  • Eet gezond en drink voldoende water – zo blijft je suikerspiegel zoveel mogelijk gelijk en zak je niet in een dip.
  • Ga wat eerder naar bed of doe een dutje. Slapen helpt tegen vermoeidheid, dus kijk of je ergens wat extra slaapuren vandaan kan toveren.
  • Pas je leven aan. Dus neem wat meer rust, doe niet honderd dingen op een dag, ga na een dag werken niet nog naar de kroeg met vrienden; neem je tijd en vraag anderen om hulp als je het te veel vindt.
  • Beweeg! Dat klinkt misschien gek, maar dagelijks een halfuurtje bewegen zorgt er voor dat je beter slaapt en meer energie krijgt. Wandelen, fietsen, zwemmen; whatever floats your boat.