Video waarin te zien is hoe zwemjuf een baby hard in het water gooit zorgt voor ophef

16.03.2023 10:24

Leren zwemmen: heel fijn als je kind dit kan, natuurlijk. Het liefst wil je dat je kind op zo’n jong mogelijke leeftijd al kan zwemmen. Maar kun je een baby zomaar in het water gooien om hem dit te leren?

Er is ophef over een viral video die rondgaat, die meer dan 23 miljoen keer is bekeken op Twitter en TikTok.

Een zwemjuf gooit namelijk vrij hard een baby in het water. Het jonge kindje gaat helemaal ‘koppie onder’, en drijft daarna weer naar boven. ‘Sorry, maar… Wat the f*ck?’, klinkt het commentaar. ‘Dit is toch pure mishandeling of zie ik dat verkeerd?’, reageert een ander. Baby’s vanaf 6 maanden worden zo in het water gegooid, laten ouders weten.

De zwemschool legt het uit. “Het hele uitgangspunt achter wat we doen is veiligheid. We leren kinderen van 8 maanden om hun situatie in het water te beoordelen en een exit-strategie te vinden. Ik weet dat het gek lijkt. We leren de baby hoe hij op zijn rug moet draaien en hoe hij moet drijven als hij in het water is. Dit is eigenlijk een heel belangrijke les voor baby’s en kinderen om te leren, vooral als ze in de buurt van water zijn of een zwembad in de achtertuin hebben. Dit heeft heeft tot nu toe vele levens gered.”

“Kinderen zijn nieuwsgierig en een ongeluk bij het water zit altijd in een klein hoekje. Door deze manier van zwemles leren we ze vaardigheden om zichzelf op jonge leeftijd mogelijk te redden als ze alleen in het water zijn.” De zwemschool zegt ook dat ze meer dan 300.000 kinderen les hebben gegeven en zo’n 800 gevallen hebben gedocumenteerd waarin hun aangeleerde vaardigheden levens hebben gered.

Kritiek op de methode

Toch plaatsen sommige kinderartsen hun kanttekeningen bij deze methode. ‘Soms gaat er hard aan toe en zijn baby’s nog te klein voor zo’n smak in het water. Natuurlijk wil je verdrinking voorkomen, maar een baby die amper kan kruipen zal ook niet al in het water vallen. Je kunt beter beginnen vanaf 1 jaar en niet vanaf 6 maanden. Ook is het niet aan te raden om kinderen zo hard in het water te laten vallen, zeker niet als hun nek en hoofd nog niet sterk is ontwikkeld en ze nog niet goed onder water hun adem in kunnen houden.’

Bron: Twitter