Zó weet je wat het verschil is tussen valse weeën en échte weeën
Valse weeën: het is een beetje flauw. Denk je dat het eindelijk gaat beginnen, is het toch een grapje van je lichaam geweest.
Maar hoe weet je nu wanneer het wél echt gaat gebeuren?
Weeën zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoederspier. Door deze samentrekkingen wordt je baby als het ware naar buiten gedrukt. Maar je kunt ook een vals alarm krijgen: je buik wordt opeens hard en gespannen. Je voelt een soort buikkramp, wat te vergelijken is met je menstruatiekrampen. In het laatste trimester komen deze harde samentrekkingen voor, en dit zijn geen echte weeën. Niet alle vrouwen voelen deze valse weeën, die ook wel Braxton Hicks-weeën worden genoemd.
Je kunt ook ’s nachts oefenweeën krijgen. Je bent dan ontspannen en je baarmoeder bereidt zich dan voor op de bevalling. Je weet precies dat het geen echte wee is als je het niet in frequentie of kracht voelt toenemen. Dus als je niet steeds vaker en steeds korter op elkaar die samentrekkingen in je buik voelt, dan is het geen echte wee. Je weet dat het een echte wee is als de frequentie toeneemt en ze eigenlijk steeds meer pijn gaan doen en je steeds meer puft om de pijn weg te halen.
De echte weeën beginnen uren voor de bevalling al. Duren de weeën 60 tot 90 seconden en komen ze om de 4 tot 5 minuten? Dan heb je waarschijnlijk ontsluitingsweeën. En dan ben je er na de geboorte van je kind helaas nog niet helemaal… Je kunt zelfs na de bevalling nog naweeën krijgen. Schrik hier niet van: niet elke vrouw heeft dit, maar het kan nog even flink pijn doen, een nawee.
Bron: 24Baby
De leukste slippers en sandalen waar je met of zonder babybuik heerlijk op loopt: