Hoe veilig is de 22-weken prik tegen kinkhoest voor je baby én voor jou?
Je hoort er rond je 20-weken-echo over als je zwanger bent: het is bijna tijd voor je 22 weken prik. Maar hoe veilig is zo’n inenting tegen kinkhoest nou, voor je baby in de buik en voor jezelf?
Voordat een vaccinatie aangeboden wordt – of in dit geval opgenomen wordt in het Rijksvaccinatieprogramma – is er veel onderzoek naar gedaan.
Veilig
En dat geldt dus ook voor de prik tegen kinkhoest: als je deze neemt voordat je baby wordt geboren, scheelt het weer een prik in de arm van je baby. Jij kunt deze prik als zwangere vrouw dus als het ware overnemen van je baby. En dat doe je natuurlijk met alle liefde. De prik is dan ook 100% veilig. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit vaccin veilig is voor moeder én kind en geen verhoogde risico’s met zich meebrengt. Ofwel: het is écht niet eng om te laten doen.
Na de vaccinatie maak jij namelijk antistoffen aan die je via je placenta aan je baby doorgeeft. Zo heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven, totdat hij zelf een vaccinatie tegen kinkhoest krijgt. Dat is door de komst van de 22 wekenprik nu (meestal) met 3 maanden, in plaats van 2 maanden. Sterker nog: het is belangrijk.
Gevaarlijk
Want kinkhoest kan een gevaarlijke ziekte zijn voor hele jonge baby’s. Volgens het RIVM is de beschrijving van kinkhoest: ‘Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoestbuien kunnen 3-4 maanden duren. Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 7-10 dagen. Dankzij vaccinatie is het aantal sterfgevallen door kinkhoest erg laag. Kinkhoest kan ook leiden tot longontsteking.
Bij jonge baby’s kan kinkhoest ernstig verlopen. Zij kunnen zuurstoftekort of hersenbloedingen krijgen, waardoor hersenbeschadiging kan optreden.
Jonge, nog niet (volledig) gevaccineerde baby’s overlijden soms aan kinkhoest.’ Neem het dus niet te licht: het is echt van belang voor de gezondheid van je baby. En voor jou kan het ook zeker geen kwaad. Je kunt altijd je verloskundige om meer advies vragen, als je nog twijfelt.
Lees ook
Als je na zóveel weken zwangerschap je baby nog niet voelt bewegen moet je naar je verloskundige