
Vanaf welke leeftijd mag je een baby yoghurt geven?

Soms lijkt voedsel onschuldig, maar is het voor een maag van een baby nog geen goed idee. Vanaf wanneer mag je je baby precies yoghurt geven?
De meeste gezondheidsdeskundigen en kinderartsen raden aan om te wachten tot een baby ongeveer 6 tot 8 maanden oud is voordat je begint met het introduceren van vast voedsel, waaronder yoghurt. Tot die leeftijd wordt moedermelk of flesvoeding beschouwd als de belangrijkste bron van voeding voor je baby. Vanaf 6 maanden begin je met meer en meer hapjes.
Langzaam beginnen met yoghurt aan een baby geven
Wanneer je begint met het introduceren van vast voedsel, is het belangrijk om langzaam te beginnen en één nieuw voedingsmiddel per keer te introduceren. Yoghurt kan een goede keuze zijn omdat het een goede bron is van calcium en probiotica, die gunstig kunnen zijn voor de darmgezondheid. Vanaf 8 maanden kan wel een beetje halfvolle-, of magere yoghurt of magere kwark in de voeding worden geïntroduceerd als bijvoeding, bijvoorbeeld als toetje. Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen ouder dan 1 jaar dagelijks melk en zuivelproducten in het dagmenu. Kies het liefste de halfvolle of magere varianten.
Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:
- Wacht tot ongeveer 6 maanden: Begin niet eerder dan 6 maanden met het introduceren van vast voedsel, tenzij de kinderarts anders adviseert. Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten.
- Kies volle, ongezoete yoghurt: Voor baby’s wordt vaak volle yoghurt aanbevolen vanwege de calorieën en vetten die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling.
- Kijk uit voor allergische reacties: Houd bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen altijd rekening met mogelijke allergische reacties. Introduceer één nieuw voedingsmiddel per keer en observeer hoe de baby erop reageert.
- Raadpleeg de kinderarts: Als je vragen of zorgen hebt over het introduceren van yoghurt of andere vast voedsel aan je baby, raadpleeg dan de kinderarts voor specifiek advies dat is afgestemd op de individuele behoeften van je baby.
En natuurlijk is elk kind anders en kun je altijd kijken naar de ontwikkeling van jouw kleintje.