‘Omdat er een umlaut in de naam van mijn kind zit keurde de burgerlijke stand het af’
Als je je kind een speciaal teken wil meegeven in zijn of haar naam, dan kan dat bij de burgerlijke stand nog wel eens voor problemen zorgen, blijkt. Bij de burgerlijke stand geven ouders de officiële namen van hun kinderen door na de geboorte. En heel soms willen ze ze daar nog wel eens afkeuren.
Zo overkwam het ook deze moeder.
‘Mijn zoon heet Jörn. Jorn dus, alleen met een umlaut. Het was een hele toer om deze naam bij de burgerlijke stand op papier te krijgen: ze hadden nog nooit gehoord van deze naam en deden moeilijk. Gelukkig wisten wij dat er iemand op de Veluwe woont die ook zo heet. Na ruim twee uur gezeur uur hebben we ons kind ingeschreven: nu doen ze niet meer zo moeilijk.’
Andere moeders reageren verbaasd. ‘Wat een onzin. Zo rare naam is het toch niet?’. En ook klinkt het op social media: ‘Ik ken wel een stuk gekkere namen die wél zijn goedgekeurd zonder problemen door de burgerlijke stand.’ Uiteindelijk mocht haar zoon dus wel Jörn heten, maar dat ze moeilijk deden over de gekozen babynaam, blijft toch een dingetje. Je kunt dan opnieuw gaan twijfelen aan je naam.
Over het algemeen wordt een umlaut niet vaak gebruikt in het Nederlands en is het meer gebruikelijk in talen zoals het Duits, Zweeds en Frans. Het verandert de klank van een klinker. Op officiële documenten, zoals een paspoort, staan namen altijd vermeld zonder leestekens, umlauts en andere speciale tekens die in een naam kunnen voorkomen.