Tips van een expert: zo ga je het beste om met een driftbui
Een driftbui: iedere kind krijgt ze. Van krijsend op de vloer van de supermarkt liggen tot stampend door het huis rondbanjeren omdat ze hun zin niet krijgen. Wat doe je als je kind een driftbui krijgt? Relatiecoach Jolana Jovani en haar echgenoot Russel, expert op het gebied van vroegkinderlijke educatie, vinden dat je het het beste kunt laten gebeuren. Zo zit dat.
Driftbuien zijn onvermijdelijk. Zelfs de rustigste en gelukkigste kinderen zullen op een gegeven moment een driftbui krijgen. Lange dagen, zelfs als ze goed zijn verlopen, vol prikkels van welke aard dan ook, kunnen grote emoties teweegbrengen die niet makkelijk te uiten zijn. Daarom eindigen zelfs uitstapjes naar de meest magische plek op aarde, bijvoorbeeld Disney World, vaak met een huilend of schreeuwend jong kind. Hoe ga je om met deze driftbuien? Volgens een deskundige op het gebied van vroegkinderlijke ontwikkeling op TikTok, probeer je niet om “erover te praten” tijdens het heetst van de strijd.
“Laat het gewoon gebeuren”
Relatiecoach Jolana Jovani en haar echtgenoot Russell, een expert op het gebied van vroegkinderlijke educatie, plaatsen vaak vraag-antwoordgesprekken op TikTok, waarin ze inzichten delen vanuit hun vakgebieden. “Mijn lief,” vraagt Jolana aan Russell in een recent gesprek, “als iemand die vroegkinderlijke educatie heeft gestudeerd, waar sta jij voor als het gaat om opvoeding?” Waarop Russell antwoordt: “Wanneer onze jongste een emotionele uitbarsting heeft, laten we het gewoon gebeuren.”
Russell legt uit: “Het is volledig ineffectief om te proberen het gedrag te veranderen, omdat alle rationele controle bij het kind op zo’n moment verdwenen is. Het redenerende deel van de hersenen is gewoon uitgeschakeld.”
Ruimte geven bij een driftbui
Net zoals tegen iemand “kalmeer” zeggen als ze van streek zijn, is het niet nuttig om tijdens een woedeaanval of driftbui een diepgaand gesprek te verwachten. Als volwassenen hebben we geleerd om elkaar ruimte te geven tijdens moeilijke momenten. We weten dat we onszelf kunnen afzonderen achter een gesloten slaapkamerdeur of onder een warme douche terwijl we onze gevoelens uitschreeuwen. En in een gezonde relatie geven partners elkaar de ruimte die nodig is om emoties te verwerken.
@jola.jovaniDespite popular belief, showing affection when your child is throwing a tantrum or misbehaving is not going to re enforce the behaviour ♬ original sound – Jola | Relationship Coach
Toch geven we onze kinderen zelden dezelfde ruimte. Zodra er een driftbui plaatsvindt, voelen we de behoefte om onze kinderen te dwingen erover te praten. We willen dat ze er van leren, voordat ze zelfs maar weten waarom het gebeurt. Maar midden in een woedeaanval of smeltbui is de slechtste tijd om dit van je kind te verwachten.
“Bij ons thuis geven we de kinderen gewoon wat tijd en ruimte om af te koelen of we laten ze weten dat we er zijn om ze te troosten”, zegt Russell. “Het daadwerkelijke leermoment komt na de woedeaanval, als de verbinding in het redenerende deel van de hersenen weer is hersteld.”
Blijf ademen
Dat betekent overigens niet dat je de kinderen tijdens een woedeaanval moet negeren. Je kunt ze dan ook vragen wat ze willen: “Wil je dat ik blijf of dat ik je met rust laat?” Als ze nog erg jong zijn of als je in het openbaar bent, voel je je misschien niet comfortabel om hen volledig aan hun lot over te laten. Maar voorstellen om even ergens te gaan zitten, geeft ze de ruimte om af te koelen zonder hun veiligheid in gevaar te brengen.
Als je nieuw bent in de wereld van woedeaanvallen of driftbuien, is deze aanpak misschien wat ingewikkeld. Toch is het goed om te luisteren naar je kind en te kijken naar hun lichaamstaal om erachter te komen wat je kunt doen. Als je je angstig of overweldigd voelt door de driftbui, voelt je kind dat ook. Dat zal niet helpen om te kalmeren. Vergeet niet om diep adem te halen, wat water te drinken of tot 10 te tellen om eerst zelf weer rustig te worden.
Het allerbelangrijkste is om geduldig proberen te blijven. Driftbuien kunnen niet zomaar snel aan en uit worden gezet, ondanks dat dat zo lijkt als het begint. Het kost tijd voor je kind om weer tot rust te komen. Blijf ademen, het komt goed.