Tepelkloven: wat zijn het precies en hoe kom je er weer vanaf?
Je geeft borstvoeding en krijgt pijnlijke wondjes of scheurtjes bij je tepel. Au. Hoe behandel je tepelkloven en kun je iets doen om ze te voorkomen? En mag je nog borstvoeding blijven geven?
Wat zijn tepelkloven?
Als je na de geboorte borstvoeding gaat geven, duurt het even voordat het proces is opgestart en lekker loopt. Bij de meeste vrouwen kan het zuigen van de baby aan de tepel in het begin wat pijnlijk aanvoelen. Dat is normaal – bindweefsel en de melkkanalen worden wat opgerekt. Als je baby goed is aangelegd, zou het na een paar dagen beter moeten gaan.
Soms komt het echter voor dat een moeder scheurtjes of wondjes aan of rond haar tepel krijgt. Ze kunnen mogelijk gaan bloeden. Dat is pijnlijk en het zorgt er voor dat je niet meer ontspannen kunt voeden, wat uiteindelijk leidt tot stress.
Meestal ontstaan tepelkloven omdat de baby één keer of vaker niet goed aan de borst drinkt: de baby wordt dan niet goed aangelegd. Hij neemt geen grote hap of ligt niet juist ten opzichte van de tepel. Het kan ook zo zijn dat de baby een verkorte tongriem heeft of zijn tong verkeerd gebruikt.
Hoe behandel je tepelkloven?
Heb je last van wondjes of scheurtjes in of rondom je tepel, dan kan dat zeer pijnlijk zijn. Door de wondjes vochtig te houden zakt die pijn iets af en bevorder je het genezingsproces. Dit doe je door bijvoorbeeld kompressen te gebruiken of zuivere lanoline, dat de huid verzacht en hydrateert. Handig: je hoeft dit niet van de tepel te wassen voordat je weer een nieuwe voeding geeft. Zorg er wel voor dat je na iedere voeding (of na het kolven) de zalf opnieuw aanbrengt.
Kun je het voorkomen?
Dat is lastig, want je baby hoeft maar een paar keer niet goed te happen en er kunnen al kleine scheurtjes in je tepel ontstaan. Neem rustig de tijd om je baby goed aan te leggen en vraag hierbij hulp van je kraamverzorgster en/of een lactatiekundige.