Boy or girl? Stress tijdens de zwangerschap kan het geslacht van je baby beïnvloeden
Het geslacht van je baby kun je niet kiezen: je hebt evenveel kans op het krijgen van een jongen als een meisje. Maar volgens nieuw onderzoek kan stress tijdens de zwangerschap enigszins het geslacht van je baby bepalen.
Dat stress erg slecht is voor zwangere vrouwen, is al uit meerdere onderzoeken gebleken. En de meeste moeders snappen dat zélf ook wel.
Niet fijn
Zo vergroot het de kans op vroeggeboorte en op een kindje met een lichamelijke en geestelijke achterstand. Maar, wat blijkt? Onderzoekers van Columbia University in New York beweren nu dat het ook invloed heeft op het geslacht van de baby. Het onderzoek is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Lees ook
Je cravings voorspellen het geslacht: zin in zoet betekent dat je een meisje krijgt
Meer meisjes
Hoe het dan zit? In het onderzoek werden tientallen vrouwen ondervraagd. De vrouwen die de meeste stress hadden tijdens hun zwangerschap, bevielen gemiddeld gezien vaker van een meisje dan van een jongen. Gekeken naar de vrouwen die psychische stress ervaren, werden voor elke vier jongens negen meisjes geboren. Onder de vrouwen die kampen met fysieke stress, waren dit twee jongens per drie meisjes. Dit is nog eens extra opmerkelijk, omdat de ‘normale’ jongens-meisjesverhouding in Amerika 105:100 is. Normaal worden er dus juist méér jongetjes geboren.
Toch is het niet zo dat je je heel druk kunt gaan maken, om zo ervoor te zorgen dat je een meisje krijgt. Maar dat jongens vatbaarder zijn voor prenatale invloeden, is al langer bekend.