‘Sprake van langdurige slapeloosheid als je minimaal drie maanden lang drie keer per week niet kunt doorslapen’

20.01.2023 13:21

Gebroken nachten? Je bent niet de enige, maar pittig kan het zeker zijn. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je psyche, blijkt uit onderzoek.

Ouders ervaren niet alleen in de eerste maanden met een baby slaaptekort: bij de meeste gezinnen houdt het tot 6 jaar wel aan. Het eerste kind heeft hierbij de grootste impact op de ouders: bij een tweede of derde is het slaaptekort iets minder erg. Gemiddeld slapen ouders elke nacht zo’n 25 minuten korter dan voordat ze kinderen hadden.

Langdurig slaapgebrek

Roel Kurvers, slaapdeskundige en kinderarts bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, weet er alles van. Vaders en moeders met jonge kinderen zijn meestal de dupe van slaapgebrek.

“Bij kortdurende slapeloosheid zie je voornamelijk klachten als vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid, vatbaarder zijn voor ziekten en een sterkere koolhydraatbehoefte. Dit is niet prettig, maar gaat vanzelf weer over zodra je kind beter gaat slapen en je zelf weer langere en betere nachten maakt.”

Er is sprake van langdurige slapeloosheid als je minimaal drie maanden lang minstens drie keer per week niet kunt doorslapen, inslapen of veel te vroeg wakker wordt en dit klachten geeft overdag. Als dit jarenlang aanhoudt, kan dat ernstigere gevolgen hebben.

Kurvers: “Ernstig slaaptekort op lange termijn wordt in verband gebracht met onder meer obesitas en diabetes, hart- en vaatziekten, burn-out, een verouderde huid en depressiviteit. Daarnaast zie ik in de praktijk regelmatig dat de relatie tussen ouders, maar ook tussen ouders en kind onder spanning komt te staan.”

Bron: nu.nl