Softenon baby: helpt tegen misselijkheid, maar veroorzaakt misvormingen
Een Softenon baby, zo worden ze nu genoemd. Dit geneesmiddel werd in de jaren 60 veel voorgeschreven om misselijkheid in de zwangerschap tegen te gaan, maar het bleek ernstige bijwerkingen te hebben.
En dat komt nu weer helemaal terug in het nieuws, omdat misselijkheid in de zwangerschap een trending topic is. Veel moeders zoeken naar middelen die hier tegen helpen. Zeker 80% van de vrouwen krijgt met deze kwaal te maken in de zwangerschap. Sinds 2001 staat het middel weer volop in de belangstelling; niet omdat het kalmeert, maar omdat het bij kanker en andere ziekten een gunstig effect kan hebben.
Softenon, ook bekend als thalidomide, is een medicijn dat in de jaren 1950 en 1960 op de markt werd gebracht als een slaapmiddel en anti-misselijkheidsmiddel, met name voor zwangere vrouwen. Het werd echter later geassocieerd met ernstige aangeboren afwijkingen bij baby’s, met name als het werd ingenomen tijdens de zwangerschap. En die kinderen noemen mensen nu een ‘Softenon baby’. Er werden duizenden baby’s geboren met dit soort afwijkingen.
Softenon baby, maar zorgt voor misvormingen
Het gebruik van Softenon tijdens de zwangerschap resulteerde in een aanzienlijk aantal gevallen van aangeboren afwijkingen, zoals ledematen die onderontwikkeld waren, misvormde ledematen en interne orgaanafwijkingen. Deze tragedie leidde tot een wereldwijde terugroeping van het medicijn en had belangrijke gevolgen voor de regelgeving met betrekking tot geneesmiddelen en de bescherming van zwangere vrouwen en hun baby’s.
Wanneer je als moeder in het eerste trimester Softenon had gebruikt, hadden sommige baby’s ontbrekende of onderontwikkelde armen en benen. Eén tablet was al schadelijk – dat was het enge aan het middel. Het geneesmiddel kon ook misvormingen aan ogen, oren en gelaat veroorzaken of schade aan het hart, vaatstelsel, nieren, longen, galblaas, geslachtsorganen en darmen. Ook kon er neurologische schade ontstaan.
In veel landen, waaronder Nederland, is Softenon sinds de jaren 60 niet meer op de markt. Het heeft wereldwijd geleid tot strengere regelgeving op het gebied van geneesmiddelen en tot grotere aandacht voor de veiligheid van medicijnen, vooral tijdens de zwangerschap.