De slaapregressie bij 2 jaar: wat je vooral niet moet doen met een peuter die niet wil slapen

06.04.2022 10:11

Je bereidt je voor op een baby en ja, je houdt er rekening mee dat je in de eerste maanden met een newborn niet zoveel zult slapen. Prima. Maar dan kom je na een paar maanden in een goed slaapritme terecht.

Je kind slaapt beter en meer door en je pakt je eigen rust weer. Tot je kind 2 jaar: dan hebben veel kinderen last van wat een slaapregressie heet. Bij 24 maanden is dat bij veel peuters het geval. Waarom?

Oppassen

Slaapregressies komen vaak voor op verschillende leeftijden, waaronder 4 maanden, 8 maanden, 18 maanden en 2 jaar. Zeker bij 2 jaar ervaren veel kinderen dit: je kind leert op die leeftijd elke dag nieuwe dingen en ontwikkelt nieuwe vaardigheden. Soms kan al dat leren en groeien het voor hen moeilijk maken om ’s nachts goed te slapen. Ook krijgen ze juist in deze fase meer last van verlatingsangst: ze hebben nu goed door dat mama en papa soms weggaan en dat er dan iemand anders komt oppassen (om te werken, om een avond uit te gaat etc).

Op 2-jarige leeftijd ervaren kinderen een sprong in hun fysieke vaardigheden, taalvaardigheid en sociale vaardigheden, wat kan leiden tot moeilijkere bedtijden en meer nachten wakker worden.

Paar weken

Wanneer je kleintje slaapstoornissen ervaart, kunnen er een aantal oorzaken zijn, maar je kunt een regressie onderscheiden op basis van wanneer het gebeurt, hoe lang het duurt en of er andere problemen zijn die de slaapproblemen kunnen veroorzaken. De 2-jarige slaapregressie is een korte periode waarin een 2-jarige die normaal gesproken goed slaapt, begint te vechten tegen de slaap voor het slapengaan, de hele nacht wakker wordt of juist veel te vroeg in de ochtend wakker wordt. Een ander slaapritme, dus. Het is heel normaal, blijkt uit onderzoek: zo ongeveer 19% van de peuters maakt dit mee en het is tijdelijk. Meestal duurt dit sprongetje maar 1-3 weken.

Lees ook
Klinkt lekker chique: dit zijn de 37 mooiste dubbele babynamen

Wat je vooral niet moet doen? Er enorm tegenin gaan en de strijd aangaan. Laat je kind wat langer op, als het daar zo’n behoefte aan heeft. Ga zelf ook wat eerder naar bed om zo samen lekker vroeg eruit te gaan. Als je kind al in een peuter- of groot bed ligt, zorg er dan voor dat de kamer veilig is door alle meubels te verankeren, breekbare of gevaarlijke spullen weg te leggen. Zo kan je kind naar je toe komen lopen in het donker zonder zichzelf pijn te doen. Als je kind bang is in het donker, kun je investeren in een nachtlampje of kleine lamp om de omgeving fijner te maken. Probeer zoveel mogelijk dezelfde routines aan te houden als het gaat om overdag slapen en het naar bed gaan ’s avonds. Als het helpt, blijf dan wat langer op de kamer zitten zodat je kinderen rustig in slaap vallen. Maak er geen gedoe van, maar hou zoveel mogelijk hetzelfde, zodat je kind gewend blijft aan de routine.

Andere tips voor 2-jarigen die moeilijk slapen:

  • Kijk niet meer naar schermen een uur voordat het bedtijd is
  • Neem een warm bad voor het slapengaan
  • Drink nog een beker warme melk
  • Lees een verhaaltje voor op de kamer
  • Zet een nachtlampje aan, eventueel met een kalmerend muziekje of een apparaat met white noise
  • Kinderen hebben op deze leeftijd nog zeker zo’n 12 tot 14 uur slaap nodig. Laat je peuter ook overdag nog slapen als het daar behoefte aan heeft: vaak betekent overdag goed slapen, ’s nachts ook goed slapen.
Bron: Health Line