Seks in je zwangerschap: in deze situaties is het niet veilig
Hoe zit het met seks in je zwangerschap? Het ene moment moet je niet denken aan seks, maar het andere moment wil je niks liever. Met dank aan alle hormonen die ronddwalen in je lichaam. Maar is seks wel veilig voor je baby?
Er zijn een aantal situaties waarin je toch beter even geen seks met elkaar kunt hebben.
Seks in je zwangerschap
Heb je misschien klachten tijdens de zwangerschap, waardoor je je zorgen maakt of seks wel veilig is om te hebben? Dan kan je altijd de dokter of verloskundigen om advies vragen. Dit geldt ook voor alle andere situaties. Onnodig zorgen maken is namelijk niet nodig. Dit zijn de situaties dat je seks beter kunt laten voor wat het is:
Eerdere miskraam
Het kan zo zijn dat je een miskraam hebt gehad of zelfs meerdere in je zwangerschap. Dan kun je beter pas seks hebben wanneer je voorbij de drie maanden bent. Daarvoor heb je namelijk de meeste kans op een miskraam.
Bloedingen
Als je last hebt van bloedingen uit je vagina kun je te maken hebben met een mogelijke miskraam, waardoor je voorzichtig moet zijn. Je kunt dan het best even langs de huisarts gaan en geen seks hebben.
Bekkenpijn
Veel vrouwen hebben last van pijn in de bekken, maar soms kan dit heel heftig zijn. Je baby drukt namelijk op je lijf en dat voel je ook. Wanneer je enorm veel pijn hebt, kun je dit beter bij je verloskundige melden. Seks kun je dan ook beter niet hebben.
Laagliggende placenta
Het kan zijn dat je placenta laag in de baarmoeder ligt. Het kan al vrij vroeg voorkomen in je zwangerschap. Deze negen maanden wordt je dan goed in de gaten gehouden door een gynaecoloog. Als dit het geval is kun je beter even overleggen of je veilig seks kan hebben.
Zwakke baarmoederhals
De baarmoederhals is de opening naar je baarmoeder. Als die baarmoederhals zwakker is dan normaal, is de kans op vervroegde bevalling groter. Seks wordt afgeraden als je hier mee te maken hebt.
Soa partner
Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening die niet alleen alleen zorgt voor klachten bij jezelf. Het kan ook schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Daarom moet je altijd bij de huisarts vragen voor een geschikte behandeling voor jou en je partner. Bespreek dan ook wanneer je veilig seks kunt hebben.
Eerdere vroege bevalling
Het kan zijn dat je eerder een bevalling hebt gehad die eigenlijk te vroeg was. In dat geval kun je beter geen seks hebben en ermee wachten.
Vroege weeën
Als je last hebt van vroege weeën, kun je de seks beter even achter wegen laten. Seks kan er namelijk voor zorgen dat de bevalling op gang komt, dit wil je natuurlijk niet te vroeg.
Zwanger van tweeling of drieling
Seks kan bloedingen, krampen en zelfs weeën stimuleren. Als je zwanger bent van een meerling zul je waarschijnlijk eerder bevallen dan de uitgerekende datum. Daarom is het verstandig om seks even achter wegen te laten, het kan een ongewenste trigger zijn.
Gebroken vliezen
Als je vliezen zijn gebroken, dan is je baby niet meer beschermd tegen infecties van buitenaf. Bij seks kan een bacterie naar binnen komen en daarom kun je beter even geen seks hebben.
Bij andere twijfels of seks wel veilig is, kun je altijd even overleggen met de huisarts of verloskundige.