Secundaire onvruchtbaarheid: als een tweede zwangerschap maar niet wil lukken
Over onvruchtbaarheid wordt inmiddels vaker openlijk gesproken, maar waar mensen het minder over hebben, is secundaire onvruchtbaarheid. Dat wil zeggen dat je niet makkelijk zwanger wordt na een eerste kind.
Veel mensen reageren daar luchtiger op: ‘Je hebt toch al een kind? Wees blij met wat je al hebt!’.
Maar voor veel vrouwen zorgt dit ook voor intens verdriet: je hebt een plaatje van een groter gezin in je hoofd, en dat komt niet uit. Als je ruim een jaar in verwachting probeert te raken, maar het wil niet lukken kan het zo zijn dat je lijdt aan zogenaamde secundaire onvruchtbaarheid. Meestal kun je dan onderzoek laten doen in het ziekenhuis, om te kijken waar het aan ligt. Maar helaas: in bijna de helft van gevallen is het niet te verklaren waarom een tweede keer zwanger worden moeilijker gaat of zelfs helemaal niet lukt.
Complicaties tijdens of na de eerste zwangerschap en bevalling kunnen ook effect hebben op een tweede zwangerschap. Je wordt bovendien als vrouw met de jaren minder snel en makkelijk zwanger: hoe ouder je wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Je hebt dan steeds minder vruchtbare eicellen.
Een moeder legt uit hoe het voor haar voelt: “Ik ben getrouwd en mijn man en ik hebben een kindje van 4 jaar. Mijn man en ik proberen inmiddels al 3 jaar een tweede kindje te krijgen, maar dit zit niet mee. Na 11 miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ben ik nog steeds niet zwanger. We zijn hier zo intens verdrietig om, het doet echt heel veel pijn. Ook voel ik me schuldig naar mijn kindje, ik gun haar een broertje of zusje. Maar die kan ik haar niet geven en ik kan het schuldgevoel naar haar en mijn man niet loslaten. De artsen kunnen geen oorzaak vinden en het voelt echt als falen.”
Bron: Fammebaby
Onze favorieten van dit seizoen: