Peuter Sara heeft aangeboren obesitas: ‘Ze heeft nooit genoeg gegeten’

15.05.2020 06:57

Peuter Sara is een vrolijk en lief meisje, dat zich goed ontwikkelt. Toen ze jonger was, ontdekte haar moeder dat ze wel erg snel aankwam. Eerst maakte ze zich daar nog geen zorgen om, maar op een gegeven moment werd het serieus.

Aan Babybytes vertelt moeder Melanie haar verhaal, over haar dochtertje met aangeboren obesitas.

“Toen Sara zes maanden oud was, gingen we voor een reguliere check naar het consultatiebureau. Daar schrokken we al snel van haar gewicht. Ze was in korte tijd erg veel aangekomen en de arts stuurde ons door naar een kinderarts in het ziekenhuis. Er klopte iets niet en ze wilde dat het nagekeken werd…”

Het bleek te gaan om een aandoening waarbij Sara het gevoel heeft dat ze nooit genoeg heeft gegeten. “Bij de kinderarts schrokken we ons meteen wild: ons kleine meisje woog met negen maanden al zo’n 16 kilo! Ook de arts schrok zichtbaar. Ze was in de afgelopen drie maanden tijd dus ruim vier kilo aangekomen! Diezelfde middag nog werden we teruggebeld door de Endocrinoloog. Sara zou een spoedopname krijgen met allerlei onderzoeken. Haar grove- en fijne motoriek werd onderzocht, we kregen een onderzoek van een gedragstheapeut, ik moest een rare vragenlijst invullen en er waren bloedonderzoeken. Op geestelijk vlak bleek helemaal niets mis met Sara en haar ontwikkeling en ook aan haar organen was niets raars te zien. Uit het verbrandingsonderzoek bleek wel dat haar vetverbranding 30-40% lager is dan bij andere kinderen.”

Het meisje blijft groeien en dat vindt haar moeder niet altijd even makkelijk: “Sara is nu ruim twee jaar oud en weegt rond de 30 kilo. Ze draagt nu maat 134/140, die wij moeten vermaken. Gelukkig heeft ze een handige oma die goed kan naaien, maar het is frustrerend om haar niet de leuke kleertjes aan te kunnen trekken die leeftijdsgenootjes dragen.”

Lees het hele verhaal van Melanie op Babybytes.nl.

Bron: Babybytes

De leukste roze kleding voor jou: