Pas op: dit populaire autostoeltje is absoluut géén veilige keuze voor je kind
Je kind even snel een klein stukje meenemen in de auto: het lijkt onschuldig, maar sommige autostoeltjes zijn heel gevaarlijk. En die worden vaak verkocht, blijkt.
Het gaat dan om zitverhogers die geen rugleuning hebben.
Kinderen moeten altijd in een autostoeltje zitten waar een rugleuning in zit. Door de rugleuning loopt de schuine gordel beter over het sleutelbeen van het kind. Ook snijdt hij minder in de nek en dat is belangrijk bij een botsing. Je kind zit beter beschermd. Mocht je toch willen kiezen voor een zitverhoger, gebruik deze dan pas als het kind zwaarder is dan 22 kilo en groter is dan 1.25 cm.
Ofwel: je peuter en kleuter zit lange tijd nog in een ingepakte autostoel, al denk je al gauw dat je kind groot genoeg is om over te gaan naar een zitverhoger. Ook voor kleine stukjes rijden is het af te raden. Kinderen jonger dan 10 jaar moeten (op de achterbank) in een passend en goedgekeurd kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger in de gordel worden geplaatst.
Achteruit
De regels met betrekking tot autostoelen zijn in 2017 strenger geworden. Bij autostoelen die onder de nieuwe regelgeving vallen, komen nog maar weinig zitverhogers voor. In deze regelgeving is namelijk sprake van strengere veiligheidseisen, waarbij in de test nu ook botsingen van de zijkant worden meegenomen. Eerder was dit nog niet het geval.
i-Size-richtlijnen beschrijven dat kinderen door moeten gaan met achterwaarts reizen totdat ze ten minste 15 maanden zijn. Dus je baby in de maxi cosi zet je niet met het gezicht naar voren, maar andersom.