Oorbellen laten schieten bij je baby: mag dat eigenlijk wel?
Er zijn van die onderwerpen die altijd tot discussie leiden: vaccinaties, tuigjes bij je kind en wel of geen oorbellen laten schieten, bijvoorbeeld. Maar wat zijn de officiële regels? Wij zochten het voor je uit.
Redenen dat ouders oorbellen laten schieten bij hun baby, zijn verschillend. Het kan cultureel zo bepaald zijn, in Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse culturen komt het vaker voor. Maar sommige ouders doen het ook omdat ze het gewoon mooi vinden. Een veelgehoord argument is dat mensen zeggen dat oorgaatjes sneller genezen bij een baby of kind. Dit is overigens niet wetenschappelijk bewezen. Een ander argument is dat baby’s er nog niet bang voor zijn omdat ze het nog niet snappen, en er dus nog niet tegenop zien.
Wanneer oorbellen baby prikken?
In principe kunnen gaatjes al snel worden geprikt. Bij ons is er geen minimumleeftijd voor, maar juweliers mogen dit wel zelf bepalen. Zo zijn er juweliers die vanaf 3 maanden pas prikken, maar ook juweliers die pas vanaf 5 of 6 jaar oorbellen schieten. Hun mening is dat kinderen zelf moeten kunnen kiezen.
Kan het kwaad? Niet per se. Maar er zitten natuurlijk wel risico’s aan oorbellen bij baby’s. Zo kan het gaan ontsteken; want een gaatje is een open wondje. Die ontsteking kan vanzelf genezen, maar je kleintje kan er ook ziek van worden. Als baby’s ouder worden, is er het gevaar dat ze aan hun oorbellen gaan trekken en ze in hun mond stoppen – dit wil je natuurlijk niet. En bij het spelen en stoeien kunnen oorbellen blijven haken, waardoor de gaatjes uitscheuren.
Voorkomen is beter dan genezen
Om ervoor te zorgen dat de gaatjes niet gaan ontsteken, is de juiste verzorging heel belangrijk. Zorg er allereerst voor je dat je kleintje z’n eerste oorbellen, de zweerknopjes, zes weken lang 24 uur per dag in houdt. Zo voorkom je dat de gaatjes dichtgroeien en verklein je de kans op ontsteking. Je krijgt een desinfectiemiddel mee, dat je een of twee keer per dag op de oorbellen moet druppelen en waarna je voorzichtig aan de oorbel draait. Belangrijk is om altijd eerst goed je handen te wassen, voordat je aan de oorbel gaat zitten.
We zijn benieuwd: laat jij oorbellen schieten bij je baby? En waarom wel of waarom niet?