Ongesteld worden tijdens je zwangerschap: kan dit?

03.09.2022 16:35

Ongesteld geworden tijdens je zwangerschap, of is het toch een innestelingsbloeding? Hoe zit dit nou eigenlijk? Het is allemaal heel verwarrend, maar bloedingen horen (soms) bij de zwangerschap.

Zwanger zijn is niet altijd even makkelijk en kan dit soort vragen en verwarring met zich meebrengen.

Is het mogelijk ongesteld te zijn tijdens je zwangerschap?

Kun je ongesteld zijn als er al een eicel is bevrucht? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: nee. Tijdens de zwangerschap is het onmogelijk om ongesteld te zijn. Het enige wat mogelijk is, is bloedverlies met een andere oorzaak. Dit kan voorkomen in bepaalde periodes van je zwangerschap. Dit bloedverlies kan je verwarren met menstruatie, het kan heel erg op elkaar lijken. Maar waar komt het bloedverlies dan vandaan?

Bloedverlies tijdens de zwangerschap: hoe kan dit?

Er zijn veel redenen waarom je last kan hebben van bloedverlies. Je hoeft je hier meestal geen zorgen over te maken, want het is vaak heel normaal. Één op de vijf vrouwen heeft hier last van in de eerste twaalf weken. Bloedingen kunnen komen door verschillende factoren. Mocht je last hebben van meerdere bloedingen, kan je het beste wel even contact opnemen met de verloskundige. Jullie kunnen dan samen kijken waar het bloedverlies vandaan komt. Ook is het goed om te letten op of het bloed donkerrood is, bruin of knalrood.

Hier de redenen van bloedverlies voor je op een rijtje:

Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding is wanneer de eicel zich gaat innestelen, is het gevolg dat het bevruchte eitje een bloedvaatje kan raken. Hierdoor krijg je die bloedingen, wat je kan verwarren met menstruatie. Toch zou je bij een innestelingsbloeding minder bloedverlies moeten hebben, en het is van korte duur dan bij een ‘normale’ menstruatie. Na drie maanden zou dit niet meer kunnen voorkomen, je moet dus goed in de gaten houden hoelang dit blijft spelen. Anders kan het een andere oorzaak hebben en is het geen innestelingsbloeding.

Vaginale infectie, blaasontsteking of een soa

Je kunt ook last hebben van vaginale infecties, hierdoor kan je een lichte bloeding krijgen. Je kunt last hebben van een blaasontsteking, want dan komt ook vaak urine voor in je bloed. Maar wat ook kan zorgen voor licht bloedverlies, is een soa. Denk maar aan chlamydia of gonorroe, dit is het laatste waar je op zit te wachten.

Gesprongen bloedvaten

Tijdens je zwangerschap kunnen je bloedvaten snelleren springen, omdat er meer bloed door je baarmoederhals stroomt. Dit loop je het snelste bij een inwendig vaginaal onderzoek of bij de seks, het zorgt ervoor dat je licht bloedverlies kan krijgen.

Poliep in baarmoedermond

Een poliep kan ook zorgen voor bloedverlies, maar dan heeft het een andere substantie. Het is meer een waterige bloeding wat uit je vagina komt. Een poliep is een zwelling die onschuldig is en kan zich gaan voortzetten in het baarmoederslijmvlies.

Pseudo-menstruatie/spotting

Tijdens je zwangerschap kun je in sommige gevallen ook last krijgen van pseudo-menstruatie (spotting). Dit heeft te maken het het hCG, dit is een hormoon wat aangemaakt wordt tijdens je zwangerschap. Er vindt in dit geval geen eiersprong plaats, maar je hebt welke elke maand last van wat bloedverlies gedurende de zwangerschap. Gelukkig komt dit niet vaak voor bij zwangere vrouwen, maar moet wel in de gaten gehouden worden.

Ernstige oorzaken of miskraam

In het ergste geval kan het ook ernstige oorzaken hebben. Denk maar eens aan een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of een mola-zwangerschap.

Bron: zwangerenportaal.nl