Onderzocht: kinderen zeggen vaker als eerste woordje ‘papa’ dan ‘mama’

04.04.2021 10:15

Het eerste woordje: een mijlpaal voor alle ouders. Bij de één is het al rond de 15 of 16 maanden dat er wordt gepraat, bij de ander duurt het wat langer. 

Maar wat is nu vaak het eerste woord van een dreumes of peuter? Is het eerder ‘papa’ of ‘mama’?

Papaliefde

Het is onderzocht onder 900 kinderen rond de leeftijd van 1 tot 2 jaar. En er is een duidelijk winnaar: er wordt vaker als eerste ‘papa’ gezegd dan ‘mama’. Dat komt met name omdat de klank van de letter ‘p’, de ‘puh’ of ‘pah’, makkelijker te zeggen is voor een kleintje. Die toon kunnen ze makkelijker zeggen dan de ‘mmmm’ klank. Het heeft nog meer redenen, want papa is natuurlijk heel speciaal. Hoewel de moeder vaak de eerste is die een baby ziet na de geboorte en die de meeste zorg geeft, is buiten mama meestal de vader die zich het meest bekommert om het kind. Mama is veilig, is vertrouwd, is er altijd. En papa? Die is zo speciaal en leuk en gezellig: het is ook een veilige haven, maar anders dan een moeder die er altijd al is. Een vader is daarom extra interessant, waardoor kinderen wellicht sneller hun papa’s willen roepen. Aandacht van papa is ook magisch, natuurlijk. Ze voelen minder de druk om ‘mama’ te zeggen, want die band is toch al goed. En ‘mama’ begrijpt hen al altijd. Eigenlijk heel lief, dus.

Slapen

Vanaf een jaar of 3 snappen kinderen goed dat ze ook ‘ik’ en ‘mij’ kunnen zeggen. Op jongere leeftijd begrijpen ze al wie zij zijn, als je hun namen zegt. Maar het zelf nazeggen, duurt meestal nog wat langer. En er zijn natuurlijk ook andere eerste woordjes dan ‘papa’ of ‘mama’. Uit onderzoek blijkt dat bij de eerste vijf ‘woorden’ er in ieder geval één van deze zit: mama, papa, pipi, kaka, dada en dodo. De makkelijkste klanken voor een kind. Ook ‘bah’ is populair.  De eerste woorden zijn vaak onvolledig, zoals ‘ape’ (slapen).

 

LEES OOK
Wild stoeien met papa zorgt voor blijere én succesvollere kinderen

Bron: Macnamara