Middagdutjes doen tijdens je zwangerschap is goed voor jou én de gezondheid van je baby

19.10.2022 08:48

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap goed uitgerust te zijn. Waarom zou je dan niet gewoon middagdutjes doen? Elke vrouw zal hier wel van houden en van genieten. Moet kunnen toch?

Welke effect hebben middagdutjes op jou en je kind? En hoeveel moet je dan slapen tijdens je zwangerschap?

Middagdutjes tijdens je zwangerschap

Goed nieuws: middagdutjes zijn niet alleen goed voor jou en je zwangere lichaam, maar ook voor je ongeboren baby. Er is onderzoek naar gedaan bij vrouwen door Sleep Medicine. Daaruit blijkt dat vrouwen die al bevallen waren en regelmatig een middagdutje deden, zwaardere baby’s kregen in vergelijking met vrouwen die het niet deden.

Hoeveel middagdutjes?

Vrouwen hebben in een onderzoek een middagdutje gedaan tussen de 60 en 90 minuten. Hieruit werd geconstateerd dat er 29% minder baby’s waren met een laag geboortegewicht. Verder werd er gekeken naar de regelmaat van het slapen. Hieruit bleek dat vrouwen die vijf tot zeven dagen per week een middagdutje deden, minder dan 22% kans hadden op een baby met laag geboortegewicht. Dus regelmaat een middagdutjes is ook heel erg belangrijk tijdens je zwangerschap.

Niet voor alle vrouwen is het mogelijk om vijf tot zeven dagen in de week een lekker middagdutje te doen. Veel vrouwen werken gewoon nog en zijn daar druk mee, of hebben nog andere kinderen waar ze aandacht aan moeten besteden. Eigenlijk is het ook een soort luxe als je dit wel kan doen. Dit betekent natuurlijk niet meteen dat je een ongezonde baby krijgt, want genoeg vrouwen hebben hier geen tijd voor en krijgen alsnog een kerngezonde baby.

Slaap lekker

Als er dus iemand boos op je wordt dat je zoveel middagdutjes doet, dan heb je een goed excuus. Naast dat het goed is voor je baby, krijg je er zelf ook enorm veel energie van wat ook weer goed is voor je baby. Zeker weten of middagdutjes invloed hebben op de gezondheid van je ongeboren baby en het geboortegewicht is nooit zeker. Maar het is de moeite waard om te proberen, want ‘nooit geschoten is altijd mis’.

 

Bron: zwangerenportaal.nl