Mag je paling eten als je zwanger bent?
Het is belangrijk om op je voeding te letten tijdens je zwangerschap. Vaak is vis een gezonde keuze, maar als je zwanger bent kun je sommige vissen beter niet eten. Er kunnen namelijk schadelijke afvalstoffen, zware metalen en bacteriën inzitten die enorm slecht zijn voor je ongeboren baby.
Maar mag je paling nog eten als je zwanger bent of kun je het beter laten staan?
Paling tijdens zwangerschap
Je kunt beter geen paling meer eten als je zwanger bent. Deze vissoort valt namelijk onder de categorie ‘roofvissen’ en die kun je beter vermijden. Paling bevat namelijk een hoog gehalte aan dioxines en zware metalen zoals kwik. Naast dat kan paling ook nog eens de schadelijke listeria bacterie bevatten. Deze bacterie kan ernstige voedselvergiftiging veroorzaken en complicaties geven tijdens je zwangerschap. Ook heb je na besmetting een hoger risico op een vroeggeboorte of miskraam. De roofvissen die je beter ook niet meer kunt eten zijn makreel, tonijn, zwaardvis en haai.
Dioxine
Dioxine is een verzamelnaam voor chemische stoffen en die komen via de lucht en de waterbodem overal in de natuur voor. Naast dat zijn deze stoffen ook nog eens moeilijk afbreekbaar. De giftige stoffen worden bijvoorbeeld via het water opgenomen door zee-algen. Wilde palingen die leven in rivieren eten deze weer en daardoor krijgt de paling gif binnen, dit is weer enorm schadelijk voor je ongeboren baby. Dat is de grote reden waarom je paling beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap, je wil ernstige risico’s natuurlijk voorkomen.
Zware metalen
Als je een hoge inname van zware metalen binnenkrijgt heeft dit gevolgen voor je gezondheid, want het is slecht voor je. Het geeft je ongeboren baby nadelige effecten, want je baby is nog volop bezig met de ontwikkeling. Roofvissen krijgen uit het milieu extra afvalstoffen binnen, omdat ze andere vissoorten eten. Als je tijdens je zwangerschap dus geen roofvis eet, dan voorkom je dat te veel zwarte metalen binnenkrijgt.