Mag je gorgonzola eten als je zwanger bent?

22.11.2022 10:36

Wij Hollanders houden wel van kaas en er zijn veel verschillende soorten, zoals de Italiaanse gorgonzola. Dit is een blauwschimmelkaas, maar mag je dit eten tijdens je zwangerschap? Is dit veilig genoeg en niet schadelijk voor je ongeboren baby?

Gelukkig hebben we goed nieuws voor je.

Gorgonzola tijdens je zwangerschap

Je mag gewoon gorgonzola eten tijdens je zwangerschap, in ons land in ieder geval. In Nederland wordt gorgonzola namelijk gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat houdt in dat de melk eerst wordt verhit, voordat ze het gaan gebruiken. De bacteriën worden gedood tijdens het verhitten, zoals de listeria bacterie. Er is geen kans op besmetting of schadelijke gevolgen, en hierdoor kun je het gewoon eten.

Toch zijn er uitzonderingen voor het eten van de schimmelkaas gorgonzola. Wanneer er ‘au lait cru’ op het etiket staat, kun je de kaas beter niet eten. De kaas is dan namelijk gemaakt van rauwe melk, en dit mag je natuurlijk niet eten tijdens je zwangerschap. Het belangrijkste is om te letten op de kazen die geen verpakking hebben. Wanneer je bijvoorbeeld in Italië op vakantie bent of de kaas koopt bij een boer, kun je het best vragen of het gemaakt is van rauwe melk. Anders mag je de gorgonzola toch niet eten.

Je kunt de kaas natuurlijk ook anders gebruiken, bijvoorbeeld in een warm gerecht zoals pasta. Dan kun je het sowieso veilig eten tijdens je zwangerschap. Dit omdat het dan ook verhit is, waardoor de bacteriën dood gaan als die erin zouden zitten.

Zuivel

De schimmelkaas gorgonzola is eigenlijk hartstikke goed om te eten in je zwangerschap, want het bevat een goede bron van zuivel. Dit is belangrijk om te eten als je zwanger bent en het liefst twee tot drie porties zuivel per dag. Op deze manier krijg je genoeg calcium, vitamine B12 en vitamine D binnen. Gezond voor jou, maar ook voor je ongeboren baby.

Listeria bacterie

De listeria bacterie die ook in gorgonzola zou kunnen zitten, komt vooral voor in gekoelde dierlijke producten. Deze producten worden ook niet verhit voor gebruik, net als de meeste melkproducten. De kans dat je besmet raakt is klein, maar wanneer het toch gebeurt is het schadelijk voor je ongeboren baby. In het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Bij twijfel of je kaas hebt gegeten met rauwe melk en krijg je last van griepverschijnselen, dan kun je het best meteen de huisarts of verloskundige raadplegen.

Bron: 24baby.nl