
Waarom zijn sommige vrouwen langer dan 40 weken zwanger?

Als je hoogzwanger bent dan tel je af tot de laatste dagen zover zijn. Maar ja, hoe weet je nu precies wanneer je gaat bevallen?
Het is niet te voorspellen: de een is 40 weken zwanger, de ander maar 38 weken. Als richtlijn kun je met een eenling in je buik de grens van 40 weken aanhouden: dan is een baby volgroeid in de buik.
Hoe kan het dat sommige vrouwen langer dan 40 weken zwanger zijn? Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. En daarbij: maar 5% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Blijft je baby langer zitten dan die datum? Vanaf 41 weken tot 42 weken spreken we van naderende serotiniteit. Dat houdt in dat de placenta minder goed het werk kan doen, omdat het kindje te groot wordt.
Je baby kan hierdoor langzaamaan te weinig voeding binnenkrijgen en ook de hoeveelheid vruchtwater neemt dan langzaam af. Als dit te lang duurt, kan het gevaarlijk worden. Het is niet duidelijk waarom het ene kindje langer dan 40 weken blijft zitten en het andere kind niet. Het heeft te maken met jouw lichaam, de baby en de placenta. Sommige mensen denken dat vrouwen met een langere menstruatiecyclus ook langer zwanger zijn, maar dit is nog niet officieel bewezen op grote schaal.
Ben je langer dan 40 weken zwanger? Wacht dan vooral rustig af en maak je geen zorgen: het is bijna zover. Ga voor controle naar je verloskundige en hou je baby goed in de gaten. Je kunt als het echt te lang duurt de bevalling opwekken met inleiden of strippen.
Bron: Ikbenzwanger.com
De mooiste rompers voor de knapste baby’s: